Ptysie z bitą śmietaną
Bita śmietana ma mniej kalorii niż krem i jest znacznie łatwiejsza do przyrządzenia. Rozsmakuj się w ptysiach!
- Naj
Opublikowano: 27.05.2009, 14:00
Reklama
SKŁADNIKI:
● 250 ml wody
● 10 dag masła
● szczypta soli
● 20 dag maki
● 5 jajek
● 500 ml kremówki
● 2 łyzki cukru pudru
● cukier waniliowy
Wodę zagotuj z masłem i solą w wysokim garnku. Wsyp mąkę i dalej gotuj, stale mieszając na małym ogniu. Gdy ciasto zrobi się gładkie i zacznie odstawać od garnka, zdejmij z ognia, studź 5 min. Stopniowo dodawaj rozkłócone jajka, mieszając mikserem. Włóż ciasto do rękawa cukierniczego, wyciskaj ptysie na posmarowaną masłem blachę. Piecz 20 min w temp. 200°C. Jeszcze gorące przekrój na pół. Z reszty składników ubij śmietanę, napełnij ostudzone ptysie.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama