Pstrągi w winie z anyżem
Przygotowanie: 45 min, kaloryczność 140 kcal, dla 4 osób
- Naj
Opublikowano: 10.02.2009, 07:30
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 4 średnie sprawione pstrągi
- włoszczyzna (bez kapusty)
- 2 torebki ryżu jaśminowego
- szklanka czerwonego wytrawnego wina
- łyżka octu
- sól
- 1/2 łyżeczki chili
- łyżeczka nasion kolendry
- 2 gwiazdki anyżu
- kawałek imbiru (1 cm)
- 2 łyżki masła
- 1/2 cytryny
Reklama
Pstrągi umyj i osusz. Obierz włoszczyznę. Torebki z ryżem włóż do garnka z wrzątkiem, ugotuj według przepisu na opakowaniu. Do głębokiego garnka wlej 2 szklanki wody i czerwone wino, dodaj ocet, sól, chili, zmiażdżoną kolendrę, rozdrobniony anyż, starty na drobnej tarce imbir i pokrojone warzywa. Gotuj 10 min, zdejmij garnek z ognia, włóż oczyszczone pstrągi. Ponownie postaw garnek na ogniu i wolno gotuj 30 min (płyn nie może wrzeć!). Następnie ostrożnie łyżką cedzakową wyjmij ryby, posmaruj masłem, ułóż na półmisku, polej sosem z duszenia. Obok ułóż gotowany ryż, udekoruj cząstkami cytryny.
Reklama
Reklama
Reklama