Reklama

● 2 duże sprawione pstrągi
● 1/2 cytryny
● 6 gałązek tymianku
● 600 g ziemniaków
● sól
● czerwona i zielona papryczka pepperoni
● 7 łyżek oliwy z oliwek
● 2 ząbki czosnku
● cytryna do dekoracji
Pstrągi dokładnie umyj, osusz. Cytrynę pokrój na cienkie plasterki. Do obydwu pstrągów włóż po połowie plasterków cytryny i po 3 gałązki tymianku. Zepnij wykałaczkami. Ryby zawiń w folię aluminiową i na godzinę włóż do lodówki. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na plasterki, obgotuj przez 10 min w osolonej wodzie i odcedź. Pepperoni pokrój na małe krążki, wymieszaj z 3 łyżkami oliwy. Czosnek obierz, przepuść przez praskę, wymieszaj ze szczyptą soli i resztą oliwy i delikatnie wymieszaj z plastrami ziemniaków. Włóż je do blachy i podpiekaj 15 min w temp. 200OC. Pstrągi oprósz z obu stron solą, ułóż na ziemniakach, piecz ok. 30 min w temp. 200OC. Gorącą potrawę polej oliwą z pepperoni i trzymaj jeszcze chwile w piekarniku, aby przeszła aromatem. Podawaj obłożone plastrami cytryny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama