Reklama

Na 4 porcje:

Reklama
  • 4 pstrągi
  • 4 ziemniaki
  • 12 suszonych śliwek
  • 2 łyżki rodzynek
  • łyżka chrzanu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 cytryny
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • gałązki tymianku
Reklama

Ziemniaki obierz, osusz, pokrój na plastry. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, skrop oliwą, posól, popieprz, piecz 15 min w temp. 240°C. Oskrobane pstrągi umyj, osusz, ponacinaj skórę w odstępach 1-2 cm. Ryby posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Do środka włóż gałązki tymianku i półplasterki cytryny. Ułóż na natłuszczonej blasze, wokół ryb ułóż śliwki i rodzynki. Piecz 15 min w temp. 240°C.
Przygotuj sos: śmietanę wymieszaj z chrzanem, przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj pstrągi gorące, z pieczonymi ziemniakami i śliwkami. Osobno podaj sos.

Reklama
Reklama
Reklama