Pstrąg na słodko
Czas przygotowania 30 min
Porcja 190 kcal
- Naj
Opublikowano: 07.10.2007, 23:08
Reklama
Na 4 porcje:
Reklama
- 4 pstrągi
- 4 ziemniaki
- 12 suszonych śliwek
- 2 łyżki rodzynek
- łyżka chrzanu
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 cytryny
- sól
- pieprz
- oliwa
- gałązki tymianku
Reklama
Ziemniaki obierz, osusz, pokrój na plastry. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, skrop oliwą, posól, popieprz, piecz 15 min w temp. 240°C. Oskrobane pstrągi umyj, osusz, ponacinaj skórę w odstępach 1-2 cm. Ryby posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Do środka włóż gałązki tymianku i półplasterki cytryny. Ułóż na natłuszczonej blasze, wokół ryb ułóż śliwki i rodzynki. Piecz 15 min w temp. 240°C.
Przygotuj sos: śmietanę wymieszaj z chrzanem, przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawaj pstrągi gorące, z pieczonymi ziemniakami i śliwkami. Osobno podaj sos.
Reklama
Reklama
Reklama