Przysmak Puchatka
Przygotowanie: 30 min
Pieczenie: 10-15 min
Oczekiwanie: 1 godzina
Porcja: 260 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 12 PORCJI
- 4 jajka
- szklanka cukru pudru
- torebka cukru waniliowego
- 2/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30 dag mieszanych owoców jagodowych
- 3/4 kg serka homogenizowanego
- 2 łyżki żelatyny
- 3 łyżki soku jabłkowego
Jajka utrzeć z 1/2 szklanki cukru pudru i cukrem waniliowym. Do tej masy przesiać mąkę z proszkiem. Dobrze wymieszać.
Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec 10-15 min w 180°C.
Owoce oczyścić, opłukać, osączyć. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Serek zmiksować z resztą cukru. Nasiąkniętą żelatynę rozpuścić w gorącym soku, zmiksować z masą serową. Wymieszać z owocami.
Blachę odwrócić, wyłożyć ciasto na blat. Papier zwilżyć, odlepić od ciasta. Formę o półokrągłym dnie wyłożyć folią i ciastem. Wystający pasek biszkoptu odkroić.
Do środka nałożyć masę. Przykryć paskiem biszkoptu. Wstawić do lodówki na godzinę. Wyjąć z formy, posypać cukrem pudrem, ozdobić owocami.