Reklama

● PLASTERKI BOCZKU nie „zwiną się” podczas smażenia, jeśli przed przyrządzeniem zanurzysz je na moment w zimnej wodzie.

Reklama

● SMAŻONE BORÓWKI nie zgorzknieją w czasie przyrządzania, jeśli będziesz je smażyć tylko do momentu, kiedy popęka na nich skórka. Jeśli mimo to „złapia” goryczkę, dodaj do nich soku z malin.

● BATAT, CZYLI SŁODKI ZIEMNIAK, można przyrządzać tak samo jak zwykły: smażyć, piec, gotować, dodawać do sałatek, zup, robić frytki. Bataty pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej. Można je kupić w większości supermarketów, kosztują ok. 5 zł/kg.

● CZOSNEK DŁUŻEJ ZACHOWA ŚWIEŻOŚĆ, jesli włożysz go do glinianego naczynia i pozostawisz w chłodnym miejscu (ale nie w lodówce!). Możesz go też zamrażać – rozmrażaj w foliowej torebce, aby nie stracił aromatu.

● MIĘSO PIECZONE W FOLII odstaw zawinięte na ok. 10 minut. W tym czasie sos z pieczenia rozpłynie się równomiernie po mięsie i nie będzie wyciekał podczas krojenia go na porcje.

● OMLET CESARSKI będzie wyjątkowo puszysty, gdy część mleka zastąpisz kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany.

Reklama

● PIECZARKI POKROISZ w równej grubości plasterki za pomocą przyrządu do krojenia jajek na twardo. Tak samo możesz kroić pomidory, wybieraj jednak jędrne i nieduże sztuki.

Reklama
Reklama
Reklama