Przepisy na Święta Matteo Brunetti: Zelten Trentino – słodki chleb świąteczny przypominający focaccię
Zelten to tradycyjne ciasto świąteczne z okolic Trentino Alto Adige. Słodkie, nafaszerowane bakaliami i orzechami jest jednym z najpyszniejszych deserów na włoskie Boże Narodzenie. Każda rodzina ma własny przepis na zelten i pieczone jest tylko na specjalne okazje. Podaje się je z filiżanką herbaty lub kieliszkiem słodkiego wina. Poznajcie przepis na zelten Matteo Brunetti!
Przepis na słodki chleb zelten z regionu Trentino
Składniki:
5 jajek
500 g mąki
30 g proszku do pieczenia
125 g cukru
125 g masła
50 g orzechów włoskich
50 g orzeszków pini
1 szklanka rumu
garść migdałów
200 g suszonej figi
50 g rodzynek
50 g orzechów laskowych
50 g owoców kandyzowanych
Odrobina mleka
Przygotowanie:
W misce połącz figi, wszystkie bakalie, rodzynki, 60 g cukru oraz rum. Przykryj folią i odstaw na całą noc. Ubij jajka z pozostałym cukrem. Dodaj roztopione masło, mąkę, proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko dokładnie i dodaj zawartość miski z bakaliami. Znów zamieszaj. Przełóż masę na ciasto do foremki do pieczenia. Posmaruj wierzch mlekiem. Udekoruj orzechami, migdałami i kandyzowanymi owocami. Piecz w piekarniku 180 stopni przez około 60 minut.
Smacznego!
Zobacz też:
Przepisy na Święta Matteo Brunetti - drożdżowe pettole
Przepisy na Święta Matteo Brunetti - włoskie ravioli z dynią z regiony Lombardia
Idealna babeczki na Święta - moc pomysłów na dekoracje i przepis na muffinki z czekoladą