Reklama

Kucharz królowej zdradził przepis na świąteczny pudding!

Ostatnio na profilu brytyjskiej rodziny królewskiej na Twitterze pojawił się zaskakujący wpis. Z okazji „Stir Up Sunday”, czyli ostatniej niedzieli przed Adwentem, którą większość brytyjskich rodzin celebruje poprzez przygotowywanie świątecznych puddingów, szef kuchni Elżbiety II postanowił podzielić się z internautami niesamowitym przepisem. Jest to nic innego, jak przepis na słynny tradycyjny pudding przygotowywany na dworze królewskim co roku z okazji świąt Bożego Narodzenia. Co więcej, kucharz zdradził także, jak krok po kroku przygotować wyśmienity deser i podzielił się kilkoma istotnymi ciekawostkami na temat jego przygotowywania.

Reklama

Zobacz też: Przepisy na Święta: Kultowa pizza na słodko SNOWBALL DOUGH BALLS i inne "śnieżne kulki mocy"!

Słynny brytyjski pudding królowej. Znamy przepis!

Kucharz królowej za pomocą krótkiego filmiku wyjaśnia i dokładnie pokazuje, jak przygotować słynny królewski deser. Specjalnie dla Was przygotowałyśmy instrukcję, jak zrobić świąteczny pudding brytyjskiej rodziny królewskiej, krok po kroku.

Składniki:

  • 250g rodzynek
  • 250g bakalii
  • 185g sułtanek
  • 150g mieszanki rodzynek
  • 250g łoju lub łoju wegetariańskiego
  • 250g bułki tartej
  • 90g mąki
  • 12g mieszanki przypraw
  • 2 całe jajka
  • 180g cukru
  • 275ml piwa
  • 40ml ciemnego rumu
  • 40ml brandy

Zacznij od zmieszania ze sobą wszystkich suchych składników. Dokładnie je mieszaj za pomocą dużej łyżki. Do powstałej papki wbij dwa jajka i dodaj alkohole. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Miseczkę, do której planujesz przełożyć gotowy pudding, nasmaruj dokładnie oliwą. Następnie przełóż do niej powstałą papkę i dokładnie wyrównaj jej powierzchnię. Zakryj górę puddingu kawałkiem papieru kuchennego lub pergaminem. Następnie zakryj całość folią i przełóż puddingi do głębokiego garnka. Zalej wodą do około ¾ wysokości naczynia i całość przykryj folią. Gotuj przez około 6 godzin, uzupełniając ewentualne braki wody. Po ostygnięciu dobrze zawiń pudding i trzymaj go w suchym, ciepłym i ciemnym miejscu aż do świąt Bożego Narodzenia.

Zobacz też: Przepis na szwedzkie cynamonowe bułeczki KANELBULLAR. Zdradzamy sekret puszystego ciasta!

Jeśli znamy już przepis i sposób przygotowania znanego brytyjskiego puddingu, to nie pozostało nam nic innego, jak wykorzystać go i zaskoczyć rodzinę nowym przepysznym deserem podczas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia! Niech nasze Święta będą iście królewskie!

Zobacz też: Placuszki bananowe Anny Lewandowskiej - moje kulinarne odkrycie z książki "Healthy Sweets by Ann"

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama