Przepisy na święta: Kucharz Elżbiety II zdradził legendarny przepis na bożonarodzeniowy pudding. Kilka składników i poczujesz się jak królowa!
Święta Bożego Narodzenia tuż tuż! A to oznacza czas przygotowań i szukania świątecznych przepisów. Jeżeli chcecie z Waszych Świąt uczynić prawdziwie królewską ucztę, mamy dla Was świetną informację. Szef kuchni samej Elżbiety II podzielił się przepisem na tradycyjny bożonarodzeniowy deser, od lat serwowany na królewskim dworze! Co więcej, zdradził, jak przygotować go krok po kroku!
- Martyna Pałka
Kucharz królowej zdradził przepis na świąteczny pudding!
Ostatnio na profilu brytyjskiej rodziny królewskiej na Twitterze pojawił się zaskakujący wpis. Z okazji „Stir Up Sunday”, czyli ostatniej niedzieli przed Adwentem, którą większość brytyjskich rodzin celebruje poprzez przygotowywanie świątecznych puddingów, szef kuchni Elżbiety II postanowił podzielić się z internautami niesamowitym przepisem. Jest to nic innego, jak przepis na słynny tradycyjny pudding przygotowywany na dworze królewskim co roku z okazji świąt Bożego Narodzenia. Co więcej, kucharz zdradził także, jak krok po kroku przygotować wyśmienity deser i podzielił się kilkoma istotnymi ciekawostkami na temat jego przygotowywania.
Zobacz też: Przepisy na Święta: Kultowa pizza na słodko SNOWBALL DOUGH BALLS i inne "śnieżne kulki mocy"!
Słynny brytyjski pudding królowej. Znamy przepis!
Kucharz królowej za pomocą krótkiego filmiku wyjaśnia i dokładnie pokazuje, jak przygotować słynny królewski deser. Specjalnie dla Was przygotowałyśmy instrukcję, jak zrobić świąteczny pudding brytyjskiej rodziny królewskiej, krok po kroku.
Składniki:
- 250g rodzynek
- 250g bakalii
- 185g sułtanek
- 150g mieszanki rodzynek
- 250g łoju lub łoju wegetariańskiego
- 250g bułki tartej
- 90g mąki
- 12g mieszanki przypraw
- 2 całe jajka
- 180g cukru
- 275ml piwa
- 40ml ciemnego rumu
- 40ml brandy
Zacznij od zmieszania ze sobą wszystkich suchych składników. Dokładnie je mieszaj za pomocą dużej łyżki. Do powstałej papki wbij dwa jajka i dodaj alkohole. Wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Miseczkę, do której planujesz przełożyć gotowy pudding, nasmaruj dokładnie oliwą. Następnie przełóż do niej powstałą papkę i dokładnie wyrównaj jej powierzchnię. Zakryj górę puddingu kawałkiem papieru kuchennego lub pergaminem. Następnie zakryj całość folią i przełóż puddingi do głębokiego garnka. Zalej wodą do około ¾ wysokości naczynia i całość przykryj folią. Gotuj przez około 6 godzin, uzupełniając ewentualne braki wody. Po ostygnięciu dobrze zawiń pudding i trzymaj go w suchym, ciepłym i ciemnym miejscu aż do świąt Bożego Narodzenia.
Zobacz też: Przepis na szwedzkie cynamonowe bułeczki KANELBULLAR. Zdradzamy sekret puszystego ciasta!
Jeśli znamy już przepis i sposób przygotowania znanego brytyjskiego puddingu, to nie pozostało nam nic innego, jak wykorzystać go i zaskoczyć rodzinę nowym przepysznym deserem podczas zbliżających się świąt Bożego Narodzenia! Niech nasze Święta będą iście królewskie!
Zobacz też: Placuszki bananowe Anny Lewandowskiej - moje kulinarne odkrycie z książki "Healthy Sweets by Ann"
1 z 3
Świąteczny pudding królowej Elżbiety II - kucharz zdradził legendarny przepis
2 z 3
Świąteczny pudding królowej Elżbiety II - kucharz zdradził legendarny przepis
3 z 3
Świąteczny pudding królowej Elżbiety II - kucharz zdradził legendarny przepis