Grillowanie może być fit: 6 genialnych przepisów, dzięki którym nie będziesz czuła się ciężko
Zamiast tłustych mięs - lekkie dania z grilla! Zobacz, co zrobić, by miały jeszcze mniej kalorii! Wybraliśmy sześć genialnych i prostych przepisów na lekkie dania z grilla. Zobacz nasza galerię i zainspiruj się przed majówką.
- Redakcja
W tym artykule:
- Lekkie potrawy z grilla: Jakie mięso wybrać?
- Lekkie potrawy z grilla, czyli jak zdrowo grillować
- Przepisy na grilla - lekkie przekąski
Sezon na dania z grilla otwarty! Zamiast tłustych kiełbas, żeberek i karkówki grillujemy ryby, chude mięso i soczyste warzywa. Oto doskonałe przepisy na aromatyczne i lekkie dania pachnące dymem: szaszłyki z grilla, pstrąga i łososia z grilla, kurczaka z grilla.
Lekkie potrawy z grilla: Jakie mięso wybrać?
Na grillu najlepiej piec chude mięsa, np. kurczaka i indyka, oraz tłuste ryby, np. łososia i pstrąga. Jeśli lubisz czerwone mięso, warto wybrać te części o najmniejszej zawartości tłuszczu, np. polędwiczki. Piecze się je bardzo szybko. Warzywa i owoce przed wrzuceniem na grilla warto zawinąć w folię, by się nie przypaliły. Na grillu nie wolno piec peklowanych i wędzonych mięs, np. gotowych kiełbasek czy boczku. Podczas ich podgrzewania wytwarzają się rakotwórcze związki, czyli aminy heterocykliczne. Mięso i ryby przed grillowaniem warto zamarynować. To dodaje smaku, ale też chroni mięso przed tworzeniem się związków rakotwórczych, które powstają podczas długiego grillowania. Tak działają np. tymianek, rozmaryn i czosnek. Ryby i delikatniejsze mięso, np. pierś kurczaka, najlepiej trzymać w zalewie co najmniej godzinę. Twardsze kawałki, np. wołowinę, lepiej zamarynować dzień wcześniej. Dzięki temu mięso zmięknie i łatwiej się upiecze.
Wegetariańskie barbecue PRZEPISY
Nie jesz mięsa, a nadchodzi sezon grillowy? Spieszymy z pomocą! Oto garść pomysłów na barbecue, które po prostu pokochasz! Same je przetestowałyśmy, a więc jesteśmy pewne, że twój wege grill podbije serca również zatwardziałych mięsożerców! Przygotowując takie potrawy udowodnisz, że z warzyw można wyczarować prawdziwe cuda!Lekkie potrawy z grilla, czyli jak zdrowo grillować
- Piecz na dobrym paliwie .Używaj do tego węgla lub brykietu z drzew liściastych. Iglaste zawierają żywice, które pod wpływem ciepła wytwarzają rakotwórcze związki.
- Stosuj rozpałkę, która nie szkodzi. Świetne są ekologiczne brykiety ze sprasowanych wiórków drewna. Jeśli używasz zwykłej rozpałki w płynie, poczekaj, aż substancja się wypali. Dopiero wtedy połóż potrawy na ruszt. Węgiel jest gotowy, gdy pokryje się jasnym nalotem.
- Używaj tacek lub folii aluminiowej. Są niezbędne, gdy chcesz zdrowo grillować. Gdy mięso leży bezpośrednio na ruszcie, tłuszcz skapuje do żaru i może wytwarzać związki rakotwórcze. Im tłustsze mięso, tym ich więcej. W folii aluminiowej warto piec ryby. Nie zakręcaj jej szczelnie. Gdy para nie ucieka, ryba się gotuje, a nie piecze.
Nadziewana papryka z grilla
Papryka faszerowana na grilla to pomysł na lekką i zdrową przekąskę. Pyszne danie urozmaici każdą majówkę przy grillu. Przygotowanie papryki zajmuje kilka minut, a efekt jest przepyszny. Sama zobacz!Przepisy na grilla - lekkie przekąski
Grill to nie tylko soczyste i pyszne mięso, ale także lekkie i zdrowe przekąski. Kilka godzin przed spotkaniem warto przygotować parę sosów np. tzatziki z ogórkiem, który urozmaici smak karkówki czy boczku. Do mięsnych dań świetnie pasują też pieczone ziemniaczki. Najlepsze będą te w mundurkach i przyprawione aromatycznymi ziołami. Inną świetną przekąską na grilla są szparagi, które są teraz w sezonie. Wystarczy wrzucić je na grilla lub na patelnię na kilka minut i gotowe! Tak przygotowane szparagi można dodatkowo polać roztopionym masłem i delikatnie posolić. Na grilla idealnie pasować będą też domowej roboty grzanki. Do ich przygotowania będziecie potrzebować bagietki, masła, ząbka czosnku, ziół prowansalskich i soli i pieprzu. Masło należy połączyć z przyprawami i czosnkiem, a następnie dokładnie wymieszać. Wtedy wystarczy już tylko pokroić bagietkę i posmarować każdą kromkę masłem czosnkowym. Tak przygotowane pieczywo należy położyć na aluminiowej tacce i piec przez ok. 3 minuty.
Więcej przepisów na lekkie potrawy z grilla znajdziecie w naszej galerii:
1 z 5
Łosoś z salsą na grilla - przepis
Przepis na: 2 porcje
Przygotowanie: 15 minut
Porcja: 300 kcal
● 2 filety z łososia po 120 g bez skóry
● sól i pieprz
MARYNATA:
● 1 cm imbiru
● ząbek czosnku
● 3 łyżki sosu sojowego
● 1 łyżeczka miodu
● sok z połowy cytryny
SALSA:
●1/2 mango
● 1 chili
● po 2 łyżki oliwy, soku z limonki i posiekanej kolendry
● pieprz
1. Na marynatę imbir zetrzyj na tarce, czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty. Filety natrzyj pieprzem i marynatą z obu stron. Przykryj je folią aluminiową i odstaw do lodówki na godzinę.
2. Zrób salsę. Mango obierz i pokrój w kostkę. Chili drobno posiekaj. Dodaj pozostałe składniki salsy i pomieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Odstaw do lodówki.
3. Łososia wyjmij z marynaty. Grill rozgrzej. Rozłóż tackę z folii aluminiowej i ułóż łososia. Grilluj po około 4 min z każdej strony. Gotowego łososia podawaj z salsą.
2 z 5
Warzywa na grilla - przepis
Przepis na: 4 porcje
Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 180 kcal
● 2 marchewki, czerwona cebula, mały bakłażan, cukinia, papryka czerwona i żółta, cukinia
MARYNATA:
●60 ml oliwy
●50 ml octu balsamicznego
●limonka
●2 ząbki czosnku
●3 łyżki świeżych posiekanych tymianku i bazylii
●sól i pieprz
1. Na marynatę: posiekany czosnek zmieszaj z olejem, octem, sokiem z limonki i ziołami. Cebulę pokrój w ósemki. Bakłażan, cukinię i marchew potnij w plastry, a paprykę w kawałki.
2. Przygotuj spore arkusze pergaminu. Na nich ułóż na przemian przygotowane warzywa. Skrop marynatą, posyp solą i pieprzem. Papier zawiń szczelnie, a końcówki zepnij. Piecz na grillu 25 min.
3 z 5
Pstrąg w ziołach na grilla - przepis
Przepis na: 2 porcje
Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 200 kcal
● 2 wypatroszone pstrągi
● 2 cytryny
● 1/4 szklanki oliwy
● gałązki natki pietruszki
● kilka gałązek świeżego rozmarynu
● kilka ziarenek pieprzu
● mielony pieprz
1. Pstrągi dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Cytryny wyszoruj szczoteczką i sparz wrzątkiem. Z jednej z cytryn wyciśnij sok. Pomieszaj go z oliwą i zgniecionymi w moździerzu ziarenkami pieprzu.
2. Tak przygotowaną marynatą natrzyj ryby od środka i na zewnątrz. 3. Cytrynę pokrój na 6 plastrów. Do środka każdej ryby włóż po 3 plastry cytryny oraz umyte i osuszone gałązki natki i rozmarynu. 4. Pstrągi ułóż na aluminiowych tackach i grilluj na rozgrzanym ruszcie z każdej strony po 10 minut. Od czasu do czasu dodatkowo natrzyj marynatą.
4 z 5
Kurczak z grilla - przepis
Przepis na: 4 porcje
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 195 kcal
● pierś z kurczaka
MARYNATA:
●papryczka chili
●cytryna
●2 ząbki czosnku
●4 łyżki oliwy
●świeży tymianek
●sól i pieprz
1. Piersi kurczaka opłucz i osusz. Papryczkę chili drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cytrynę sparz i zetrzyj skórkę. Z połowy cytryny wyciśnij sok. Tymianek posiekaj.
2. Przygotowane składniki włóż do miski. Dolej oliwę. Dodaj sól i pieprz. Pomieszaj. Piersi z kurczaka natrzyj marynatą i włóż do lodówki na 2 godz.
3. Kurczaka wyjmij z lodówki. Rozgrzej grilla i ułóż filety na tackach aluminiowych. Grilluj około 10 min z każdej strony. Polej marynatą przed podaniem.
5 z 5
Skrzydełka z grilla - przepis
Przepis na: 8 porcji
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 210 kcal
● 8 skrzydełek
MARYNATA:
● 1 pomarańcza
● 1 cebula
● 1 cytryna
● 2 ząbki czosnku
● 1 łyżka kminku
● 2 łyżeczki sosu tabasco
● oliwa
● świeże oregano
1. Skrzydełka umyj i osusz.
2. Przygotuj marynatę. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce. Cytrynę wyszoruj i sparz wrzątkiem. Zetrzyj z niej skórkę, przekrój pół i wyciśnij z niej sok. Kminek utrzyj w moździerzu. Oregano posiekaj. Z pomarańczy wyciśnij sok. Wszystkie składniki marynaty dobrze pomieszaj.
3. Marynatą dokładnie natrzyj skrzydełka i odstaw do lodówki na 2 godziny. 4. Skrzydełka wyjmij z marynaty. Natrzyj dodatkowo kilkoma kroplami oliwy i ułóż na tackach na rozgrzanym grillu. Opiecz z każdej strony po 10 minut. Od czasu do czasu skrzydełka smaruj pozostałą marynatą.