Przepisy na chleb bezglutenowy. Sprawdzone receptury nie tylko dla osób na diecie gluten-free
Jeśli nie tolerujesz glutenu, a po zjedzeniu produktów zbożowych odczuwasz nieprzyjemne dolegliwości pokarmowe, z pewnością spotkałeś się ze stwierdzeniem, że koniecznie musisz odstawić pieczywo. Tradycyjne wypieki rzeczywiście opierają się na pszenicy, życie i jęczmieniu, które mogą ci szkodzić. Są to najpopularniejsze składniki, lecz, na szczęście, niejedyne. Te przepisy na chleb bezglutenowy powinny ci się spodobać i z powodzeniem zastąpić tradycyjny chleb.

- Małgorzata Góra
W tym artykule:
- 1. Przepisy na chleb bezglutenowy: bezglutenowy chleb na zakwasie
- 2. Przepisy na chleb bezglutenowy: bezglutenowy chleb z miodem
- 3. Przepisy na chleb bezglutenowy: bezglutenowy chleb z żurawiną
- Sezon na szparagi: jak przyrządzić szparagi, aby nie straciły koloru i smaku?
Zła reakcja na gluten może mieć podłoże genetyczne lub być sklasyfikowana jako nietolerancja pokarmowa. W pierwszym przypadku mówimy o celiakii, nieuleczalnej chorobie autoimmunologicznej, której konsekwencją jest całkowity brak umiejętności przyswajania białek roślinnych. Druga przyczyna z kolei oparta jest na schorzeniach przeciwciał IgG i, jak donoszą najnowsze badania, dzięki odpowiedniej kuracji może być odwracalna. Do objawów nietolerancji glutenu należą przewlekłe bule brzucha, biegunki, bóle kości i stawów oraz chroniczne zmęczenie. Jeśli podejrzewasz u siebie tą dolegliwość, koniecznie skonsultuj się z lekarzem. W oczekiwaniu na wizytę zacznij powoli przestawiać się na produkty bezglutenowe. Zwłaszcza pieczywo, w którym glutenu jest najwięcej. Poznaj przepisy na chleb bezglutenowy, który z powodzeniem zastąpi tradycyjny.
1. Przepisy na chleb bezglutenowy: bezglutenowy chleb na zakwasie
Składniki:
Zaczyn:
- 150 g zakwasu w temperaturze pokojowej
- 50 g mąki owsianej bez glutenu lub zmielonych płatków górskich bezglutenowych
- 50 g mąki ryżowej
- 100 g letniej wody
Ciasto:
- 240 g mąki bezglutenowej (można wymieszać owsianą, ryżową, gryczaną i ziemniaczaną)
- 8 g łusek babki jajowatej
- 8 g soli
- 200 g maślanki w temperaturze pokojowej
- 100 ml letniej wody
- 50 g ziaren słonecznika
Sposób przygotowania:
- Na dzień przed pieczeniem do zakwasu dodaj mąkę i wodę. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny.
- Do zaczynu wmieszaj pozostałe składniki. Wyrabiaj ciasto przez chwilę, a następnie przełóż je do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i pozostaw na 3 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięty chlebek posyp ziarnami słonecznika (lub innymi ulubionymi nasionami).
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Na spodzie ustaw naczynie żaroodporne z wodą. Chlebek piecz przez około 70 minut. Jeśli chcesz, pod koniec pieczenia możesz wyjąć do z formy i dopiekać na samym papierze. Po upieczeniu owiń go czystą ściereczką i odstaw do ostygnięcia.

2. Przepisy na chleb bezglutenowy: bezglutenowy chleb z miodem
Przepisy na dania dla osób z nietolerancjami pokarmowymi, alergiami lub określonymi preferencjami wbrew pozorom nie są nadzwyczaj trudne. Sklepowe półki pełne są zamienników dostosowanych do osobistych preferencji, a internetowi twórcy prześcigają się w tworzeniu nowych, innowacyjnych przepisów. Dzięki temu możemy cieszyć się pysznymi wegańskimi słodyczami, dietetycznymi fast foodami, a także doskonałymi bezglutenowymi wypiekami.
Składniki:
- 320 g mąki bezglutenowej (można wymieszać różne rodzaje, np. ryżową, ziemniaczaną, kukurydzianą)
- 15 g świeżych drożdży (lub 6 g suchych)
- 22 g zmielonego siemienia lnianego
- 40 g miodu
- 120 ml ciepłego mleka
- 200 ml ciepłej wody
- 7 g soli
- płatki owsiane
Sposób przygotowania:
- Jeśli używasz świeżych drożdży, przygotuj zaczyn. Pokrusz je do miseczki, wymieszaj z 2 łyżkami mąki i zalej mlekiem (około 50 ml). Przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W dużej misce wymieszaj mąki, miód, siemię lniane, wodę oraz pozostałe mleko. Wlej wyrośnięty zaczyn i połącz wszystkie składniki w jednolitą, gęstą masę. Tak przygotowane ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
- Po tym czasie wierzch wyrośniętego ciasta delikatnie skrop wodą i obsyp płatkami owsianymi.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Piecz chleb przez 50 minut, a następnie wyjmij go z blaszki i na samym papierze podpiekaj jeszcze 10 minut.

3. Przepisy na chleb bezglutenowy: bezglutenowy chleb z żurawiną
Podczas pieczenia chleba trzeba uzbroić się w cierpliwość. Aby wypiek się udał, musimy pozwolić ciastu dojrzewać, wyrastać i nabierać pęcherzyków powietrza, gwarantujących jego sprężystość i lekkość. Nawet kiedy z cieknącą ślinką wyciągamy z piekarnika pachnące pieczywo, musimy zapanować nad burczeniem w brzuchu i odstawić je do ostygnięcia. Ma to jednak duże znaczenie dla walorów smakowych – temperatura chleba wpływa na jego konsystencję, a zbyt gorący może okazać się gumowatym.
Śniadanie bezglutenowe nie musi oznaczać rezygnacji z chleba. Sprawdzony przepis na chleb bezglutenowy z wypiekacza z pewnością pozwoli ci osiągnąć efekt miękkiego pieczywa z chrupiącą skórką. Jeśli jednak nie posiadasz specjalnego sprzętu, nie martw się. Przypieczony z zewnątrz, a miękki w środku chlebek możesz przygotować w domowych warunkach, nawet jeśli dysponujesz jedynie piekarnikiem. Kluczem do sukcesu jest sprytny trik, który zawarliśmy w naszych propozycjach. Delikatne ochlapanie chleba przed pieczeniem oraz powolne dopiekanie go po wyjęciu z formy gwarantują idealnie zarumienioną, pyszną skórkę.
Składniki:
Zaczyn:
- 150 g zakwasu w temperaturze pokojowej
- 50 g mąki owsianej bez glutenu
- 50 g mąki ryżowej
- 100 ml lekko ciepłej wody
Ciasto:
- cały zaczyn
- 60 g mąki owsianej bez glutenu
- 70 g mąki ryżowej
- 60 g mąki gryczanej
- 50 g skrobi ziemniaczanej
- 300 ml lekko ciepłej wody
- 7 g łusek babki jajowatej
- 8 g soli
- 60 g suszonej żurawiny
- 60 g posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Na dzień przed pieczeniem przygotuj zaczyn. Zakwas wymieszaj z mąką i wodą, a następnie przykryj go czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien wyrastać minimum 18 godzin.
- Do gotowego zaczynu dodaj mąki, wodę, łuski babki jajowatej i sól, a następnie dokładnie wymieszaj. Dodaj suszoną żurawinę i posiekane orzechy. Delikatnie połącz wszystkie składniki.
- Gotowe ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na około 3 godziny.
- Piekarnik nagrzej do 250 stopni. Włóż formę z wyrośniętym ciastem i zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Piecz przez około 60 minut. Po upieczeniu chleb wyjmij z formy, owiń czystą ściereczką i pozostaw do ostygnięcia.

CZYTAJ TAKŻE:
Sezon na szparagi warto wykorzystać w pełni - trwa tylko 3 miesiące! Jak przygotować szparagi, aby nie straciły koloru, smaku i składników odżywczych? Który pęczek wybrać i ile gotować szparagi, aby ich nie rozgotować? Poznajcie nasze złote rady, najlepsze przepisy i dowiedzcie się, jakich błędów nie popełniać podczas przyrządzania szparagów.

Polecane
Śniadanie bezglutenowe. 5 pomysłów na pyszne i pożywne śniadanie bez glutenu - nie tylko dla osób na diecie!
Horoskop dzienny miłosny na 11 listopada 2024 dla Panny. Ukochana osoba na horyzoncie?
Sprawdzony sposób na usunięcie klątwy po nieszczerych życzeniach. Działa natychmiastowo
Horoskop miłosny na luty 2025 dla wszystkich znaków zodiaku. Nie tylko Ryby wpadną w sidła Amora
Sprawdzone zaklęcie na odwrócenie uroków. Potrzebujesz tylko 2 domowych składników
Horoskop dzienny na 8 września 2024 dla Wagi. Poznanie nowych osób przyniesie korzyści
Oto pradawna receptura na przełamanie klątwy. Niezwykła moc kryje się w 1 składniku
Promocja
Pokazywanie elementów od 1 do 4 z 8
Zaproś sztukę do swojego wnętrza z nową linią Velvet ART
Współpraca reklamowa
Jak dobrać damskie buty zimowe do swojego stylu i sylwetki?
Współpraca reklamowa
Wybierz się do Suntago i wypocznij w tropikalnym stylu
Współpraca reklamowa
„Woda opadła, psy zostały” – rusza kampania pomocowa dla bezdomnych zwierząt
Współpraca reklamowa
Blask, ciepło i styl na chłodniejsze dni z SHEIN
Współpraca reklamowa
Blaupunkt świętuje 100-lecie innowacyjnym gramofonem wertykalnym VT100
Współpraca reklamowa
Paulina Krupińska w Świątecznej Kampanii Homla
Współpraca reklamowa
Święta tuż-tuż… Oto 7 prezentowych inspiracji
Współpraca reklamowa