Przepisy na Boże Narodzenie Matteo Brunetti: Pettole – kulki drozdzowe smażone na słodko lub wytrawnie - danie z miasta Taranto
Pettole to jedno z typowych włoskich dań przygotowywanych na Boże Narodzenie. Przypominają trochę polskie pączki, ale jest różnica. Włosi jedzą je nie tylko na słodko, ale i na słono! Poznajcie przepis na przepyszne pettole, który przygotował dla nas Matteo Brunetti!
- Matteo Brunetti
Pettole to tradycyjna potrawa bożonarodzeniowej kuchni włoskiej. Te małe smażone drożdżowe kuleczki są rarytasem szczególnie w Apulli. Są tak pyszne, że wyjada się je prosto z garnka!
Pettole – smażone drożdżowe kuleczki – przepis
Składniki:
1kg maki 500
550g wody
30g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżka oliwy z oliwek
1l oleju do smażenia
Do farszu na słodko: cukier lub miód
Do farszu na wytrawnie: anchois i rodzynki
Zobacz też:
Najlepsze drinki na Święta i Nowy Rok - goście będą błagać o przepis!
Wegetariańskie święta - 6 pomysłów na to, czym zastąpić mięso?
Przygotowanie:
W dużej misce połącz mąkę, wodę i drożdże. Gdy składniki dobrze się wymieszają, dodaj sól i zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli pettole mają być na słodko, dodaj miód. Gdy ciasto jest gładkie, dodaj oliwę i dalej wyrabiaj ciasto, aż będzie idealnie gładkie.
Włóż ciasto do miski i przykryj folią. Odstaw na 2 lub 3 godziny, by urosło. Podziel na małe porcje i zrób kuleczki. Jeśli chcesz spróbować pettole w wersji wytrawnej, do każdej kuleczki dodaj farsz z 4 anchois i garści rodzinek.
Olej rozgrzej w rondlu do temperatury około 170 stopni. Smaż kuleczki na głębokim oleju. Gdy nabiorą rumianego koloru, wyciągnij z oleju i odsącz na ręczniku papierowym. Jeśli nasze pettole są wytrawne, posypujemy je odrobiną soli. Jeśli są słodkie, obtaczamy w cukrze pudrze lub polewamy miodem.
SMACZNEGO!
Zobacz też:
Przepisy na Święta Matteo Brunetti: Ravioli con la zucca, czyli ravioli z dynią z regionu Lombardia
Świąteczne gotowanie z Magdą Gessler: Ryby
Świąteczny obiad Karola Okrasy - pomysły na niebanalne dania
1 z 2
Przepisy na Święta Matteo Brunetti - pettole
2 z 2
Przepisy na Święta Matteo Brunetti - pettole