Przepis na naleśniki Magdy Gessler - sekretny składnik, dzięki któremu naleśniki zawsze się udają!
Każdy mistrz naleśnikarstwa ma swój własny, wyjątkowy przepis na naleśniki. Jaki sekret tkwi w przepisie na naleśniki Magdy Gessler? Słynna restauratorka ma sposób na to, żeby naleśniki były chrupiące i leciutkie jak chmurka!
Podobno pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi, a potem już jest z górki. Jeśli zapytasz wytrawnego naleśnikarza o przepis, powie Ci, że wszystko robi na wyczucie, a najważniejsze, żeby ciasto miało „tę” konsystencje. Składników te jest niewiele. Zatem dlaczego zrobienie pysznego, miękkiego i elastycznego naleśnika jest tak wielką sztuką? Swój sekret na idealne naleśniki jakiś czas temu podała słynna polska restauratorka Magda Gessler. Co dodaje do naleśnikowego ciasta, by naleśniki wychodziły chrupiące, a jednocześnie plastyczne, lekkie i cieniutkie?
Przepis na pyszne naleśniki według Magdy Gessler – składniki i proporcje:
- 1,5 szklanki mleka
- 1,5 szklanki wody
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- Szczypta soli
Magda Gessler do naleśników, by były leciutkie, a jednocześnie chrupiące, dodaje wody gazowanej zamiast zwykłej. To jest sekretny składnik, dzięki któremu naleśniki zawsze wychodzą!
Magda Gessler najpierw ubija jajka z solą trzepaczką lub mikserem, a potem dodaje mąkę, mleko i na końcu wodę gazowaną. Całość dokładnie miesza i sprawdza konsystencję – powinna pokrywać łyżkę ale z niej nie spływać. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodaje mąkę. Jeśli za gęste – mleko lub wodę.
Zobacz też: Magda Gessler miała kiedyś proste włosy. Niewiarygodne, jak wyglądała!
Idealne naleśniki – rady naleśnikowych mistrzów:
- Nie dodawaj zbyt dużej liczby jajek – wówczas naleśniki wychodzą gumowate
- Dodaj odrobinę cukru, jeśli chcesz, by brzegi naleśników ładnie się przyrumieniły
- Placki smaż, smarując patelnię słoniną
- Do smażenia naleśników używać możesz oleju kokosowego, który nadaje im delikatny posmak
- Jeśli nie chcesz do ich smażenia używać tłuszczu, dodaj kilka łyżek oleju lub roztopionego masła do samego ciasta
- Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni
- Mąkę pszenną możesz zastąpić mąką kukurydzianą, orkiszową lub gryczaną by były bardziej fit
- Dodaj kilka kropel esensji pomarańczowej, waniliowej lub migdałowej, jeśli chcesz, by naleśniki miały niepowtarzalny zapach i smak
Poznaj też przepis na wspaniałe fit naleśniki!
Przepis na naleśniki Magdy Gessler – sekretny składnik fjut z „Kuchennych Rewolucji”
W jednym z odcinków „Kuchennych Rewolucji” Magda Gessler stworzyła przepis na przepyszne naleśniki z fjutem. Co to takiego? Fjut to syrop z buraka cukrowego – regionalny przysmak produkowany głównie na Pomorzu i Kujawach. Gęsty syrop z buraków w konsystencji przypomina miód czy melasę i jest idealnym dodatkiem do naleśników na słodko.
Jak radziła Magda Gessler właścicielom karczmy, naleśniki polewa się syropem z buraka cukrowego (fjutem) dopiero na samym końcu, przy podawaniu naleśników gościom.
Warto jednak dodać, że fjut to tylko jeden z pomysłów na to, jak podawać naleśniki. Wspaniale smakują również polane miodem czy syropem klonowym na wzór amerykański.
Słodkie dodatki do naleśników:
- Cukier puder
- Miód
- Syrop Klonowy
- Fjut – według porad Magdy Gessler
- Gorąca czekolada
- Owoce – truskawki, borówki, maliny
- Bita śmietana
- Słodki twarożek
- Mus truskawkowy lub malinowy
- Prażona gruszka, orzechy i cynamon
- Dżem truskawkowy, jabłkowy lub jagodowy
- Konfitura różana
1 z 5
Przepis na naleśniki według Magdy Gessler - sekretne składniki i inspiracje
2 z 5
Przepis na naleśniki według Magdy Gessler - sekretne składniki i inspiracje
3 z 5
Przepis na naleśniki według Magdy Gessler - sekretne składniki i inspiracje
4 z 5
Przepis na naleśniki według Magdy Gessler - sekretne składniki i inspiracje
5 z 5
Przepis na naleśniki według Magdy Gessler - sekretne składniki i inspiracje