Przepis na gofry
Kojarzą się nam z cukrem pudrem, dżemem na palcach i wakacjami. Nie ma nic lepszego niż chrupiące i świeże gofry!
- kobieta.pl
Opublikowano: 23.04.2013, 10:09
Reklama
Do upieczenia gofrów potrzeba nam będzie gofrownica. Oto przepis na idealne ciasto:
Reklama
- 0,5 litra mleka
- 30 dkg mąki
- 100g stopionego masła
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- szczypta soli
- 2 łyżki drobnego cukru
- cukier puder, powidła, bita śmietana, truskawki, borówki, syrop klonowy - do dekoracji
Reklama
Do miski wlewamy mleko, wbijamy jaja, wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia, rotopione masło i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy. Wnetrze rozgrzanej gofrownicy smarujemy delikatnie olejem. Łyżką nalewamy odpowiednią porcję ciasta i pieczemy około 5 minut. Studzimy na kratce. Najlepsze gofry są świeże, później mogą być trochę gumowate. Jemy według upodobań - z cukrem pudrem, suche, z dżemem, bitą śmietaną albo owocami sezonowymi. Smacznego!
Reklama
Reklama
Reklama