Przepis na faworki
Już jutro Tłusty Czwartek. Mamy sprawdzony przepis na faworki!
Opublikowano: 22.02.2017, 07:48
Reklama
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 4 łyżki gęstej śmietany (22%)
- łyżka spirytusu
- 2 łyżki masła
- cukier puder
- 4 kostki smalcu lub olej
- szczypta soli
Reklama
Przepis na faworki
Mąkę, masło, śmietanę, szczyptę soli i spirytus wyrabiaj do otrzymania gładkiej i elastycznej konsystencji. Uformuj ciasto w kulę i przez chwilę okładaj wałkiem, by usunąć z niego pęcherzyki powietrza. Włóż ciasto na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy z niego prostokąty o wymiarach 3x12 cm. Środek paska należy naciąć i przez powstały otwór przełożyć jeden koniec prostokąta.
Reklama
W głębokim garnku rozgrzej tłuszcz i kolejno wrzucaj na niego faworki. Wyjmij gdy się zarumienią. Rozłóż faworki na papierowych ręczniczkach, które pochłoną nadmiar tłuszczu. Przestudzone ułóż na paterze i posyp cukrem pudrem.
Reklama
Reklama
Reklama