Przekąski na Sylwestra: 6 imprezowych przepisów
Co zrobić, żeby kolacja sylwestrowa była wyjątkowa? Mamy na tę okazję 6 smacznych przepisów!
Sylwester 2017/2018: przepisy, z którymi smacznie przywitasz Nowy Rok
Organizujesz u siebie kolację sylwestrową? A może wybierasz się domówkę do znajomych? Podpowiadamy, jak smacznie przywitać Nowy Rok. Na Sylwestra 2017/2018 przygotowałyśmy 6 modnych przepisów inspirowanych różnymi stronami świata. To prawdziwa uczta, podczas której wszyscy goście znajdą coś dla siebie. Każde z tych dań podkreśli smak drinków i otwartego o północy szampana. Na deser polecamy róże karnawałowe - efektowny deser na nadchodzący, imprezowy czas. Rozsmakujecie się także w hawajskim poke bowl, będącym najmodniejszym daniem 2017 roku. Sprawdźcie nasze pomysły na tę wystrzałową noc!
1 z 6
Sylwester 2017/2018: roladki z cukinii
Roladki z cukinii są doskonałą, niskokaloryczną opcją na wytrawną przekąskę. Zamiast ociekającej tłuszczem pizzy! Składniki:2 cukiniekilka suszonych pomidorów z zalewy100 g serka śmietankowegopęczek pietruszki4 łyżki oliwy1 łyżka musztardy1 łyżeczka mioduszczypta soli himalajskiejszczypta pieprzuoreganoCukinie umyj i pokrój na cienkie plastry obieraczką do warzyw. Suszone pomidory posiekaj na drobno i wymieszaj z serkiem śmietankowym, oliwą, musztardą, miodem oraz przyprawami. Farsz zawiń w cukinii i przebij warzywo wykałaczką. Gotowe roladki możesz serwować z sosem ze świeżych pomidorów zmiksowanych z ziołami.
2 z 6
Sylwester 2017/2018: domowy falafel
Przepis:pita:2 szklanki mąki pełnoziarnistej/graham20 g świeżych drożdży łyżeczka cukru brązowegoszczypta soli łyżka oliwy2/3 szklanki ciepłej wodyfalafel:2 szklanki suchej ciecierzycymała cebula, posiekana1/4 szklanki pociętej na drobno natki pietruszki3-5 ząbków czosnku (może być podprażony na patelni)1 i 1/2 łyżki mąki łyżka soli 2 łyżki kminkułyżka sproszkowanej kolendry1/4 łyżki pieprzu czarnego + tyle samo pieprzu cayenneszczypta kardamonuolej rzepakowy do smażeniaCiecierzyce wstaw do garnka i zalej wodą powyżej jej poziomu. Pozostaw ją tak na noc. Następnego dnia jej objętość znacznie się zwiększy - przesyp ją na sitko i przepłucz ciepłą wodą. Po tej czynności przenieś ciecierzycę do naczynia blendera i zmiksu ją na najwyższych obrotach z pietruszką, cebulą, czosnkiem, mąką, solą i przyprawami. Powstanie jej zbita masa, z której następnie należy ulepić kulki. Wlej sporą ilość oleju do dużego garnka i go rozgrzej. Kiedy będzie już gorący, raz po raz, na łyżce, wkładaj do niego kulki z ciecierzycy i wyjmij je z wrzącej kąpieli po dwóch trzech minutach. tak przygotowane falafele wyłóż na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia, by odsączyć z nich nadmiar tłuszczu. Drożdże rozkrusz i zasyp cukrem. Dodaj do nich 1/3 szklanki ciepłej wody, odrobinę mąki i wymieszaj. Odstaw rozczyn na 10 minut. Pełnoziarnistą mąkę wymieszaj w większym naczyniu z olejem i solą. Po czasie dodaj do niej rozczyn drożdżowy, ze składników wyrób jednolite ciasto - powinno być gładkie i elastyczne. Tak przygotowaną masę włóż do naczynia, zakrywając je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Po upływie godziny podziel ciasto na pitę na 6 równych części, rozwałkuj każdą kulkę na placek o średnicy ok. 15 cm i piecz przez 5 minut na rozgrzanej blasze w 250 stopniach.
3 z 6
Sylwester 2017/2018: róże karnawałowe
Składniki:opakowanie ciasta francuskiego2 czerwone, niezbyt twarde jabłka 1/2 cytryny1 łyżeczka cynamonu3 łyżki różanej konfitury (lub truskawkowego)1. Umyte jabłka przekrój na pół, wyjmij z nich gniazda nasienne, następnie pokrój je w cienkie plasterki. Napełnij miskę do połowy zimną wodą, wyciśnij do niej sok z cytryny i wrzuć pokrojone jabłka. Włóż całośc do mikrofalówki na ok. 5 minut, po czym odsącz jabłka na sitku. Ciasto francuskie bardzo cienko rozwałkuj, pokrój w paski i posmarój różaną konfiturą. Ułóż na nim plasterki jabłek, posyp je cynamonem. Zwijaj ciasto tworząc ciasteczko-różę. Włóż je do foremek na muffiny i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut. Po wystudzeniu możesz dekikatnie obsypać róże cukrem pudrem lub zmielonymi wiórkami kokosowymi. Smacznego!
4 z 6
Sylwester 2017/2018: hawajski poke bowl
Składniki:450 g tuńczyka na sushiskórka otarta z połowy limonki1 łyżeczka oleju sezamowego3 łyżki sosu sojowego1 szalotka1/2 białej cebuliłyżeczka słodkiego sosu chiliłyżka sezamu200 g ryżu jaśminowego1 mango1/2 awokadoszklanka wodorostówdodatki: świeży ogórek, groszek ptysiowy, liście sałaty, marchewka, papryczki jalapeno, rzepa, szczypiorek, czarnuszkaUgotuj porcję ryżu, wystudź. Surowego tuńczyka pokrój w kwadratowe kawałki i wymieszaj w miseczce z posiekaną cebulą, sosem sojowym, olejem sezamowym, sezamem i sosem chili. Wodorosty namocz w ciepłej wodzie. Ryż przełóż do miseczki. Ułóż na nim kolejno tuńczyka, algi, pokrojone w kawałki kawałki mango, awokado, groszek, sałatę, fermentowaną kapustę oraz resztę ulubionych składników - na co tylko masz ochotę! Całość skrop sosem sojowym, ulubionym dressingiem, pikantnym dipem i posyp czarnuszką lub wędzoną papryką.
5 z 6
Sylwester 2017/2018:
Składniki:5 dojrzałych pomidorów4 ogórki1 cebula2 czerwone papryki1 ząbek czosnkuszczypta soli morskiejszczypta pieprzu1 łyżka oliwyPomidory sparz i obierz ze skórki. Pokrój je w kosteczkę razem z ogórkami, papryką i cebulą. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki wymieszaj w misce razem z solą, pieprzem i oliwą. Odstaw przekąskę na kilkanaście minut, aż produkty dobrze się połączą.
6 z 6
Sylwester 2017/2018: spring rolls
Składniki:250 g tofu1 obrany burak2 obrane marchewki1 świeży ogórek1/2 czerwonej papryki75 g startej czerwonej kapusty20 listków bazyliimała puszka kukurydzy10 płatów papieru ryżowegopieprz czerwonypieprz cytrynowypodawać z: sosem satay, świeżym guacamole, sambalek oekWarzywa potnij w długie słupki i włóż je do naczynia z zimną wodą. Tofu pokrój na równe paski - możesz obtoczyć je w sosie sojowym i sezamie. Weź płat papieru ryżowego i delikatnie zamocz go w wodzie, następnie ułóż papier na desce, na której będziesz zawijać spring rollsy, i kolejno napełnij jego środek składnikami - makaronem ryżowym, warzywami, tofu i liśmi sałaty lub świeżych ziół. Pamiętaj - farszu nie może być za dużo! Zawiń papier ryżowy jak krokiety, delikatnie zaklejając boki. Podawaj spring rolls z ulubionymi sosami. Smacznego!