Reklama

Dla 4 osób

Reklama
  • 4 gruszki
  • 250 g sera rokpol
  • sok z cytryny
  • 10 orzechów włoskich
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki wina
  • łyżeczka miodu
  • cukier

Gruszki przekroić, wydrążyć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny.
Orzechy wyłuskać. 8 połówek orzechów odłożyć, resztę zemleć.
Wino podgrzać z połową oleju i szczyptą cukru, dodać miód i połówki orzechów. Dusić, aż orzechy będą lekko przezroczyste. Ostudzić.
Ser rozetrzeć z resztą oleju, dodać zmielone orzechy i 2 łyżki płynu ze smażenia orzechów.
Z serowej masy uformować 8 kulek. Umieścić je w miejscach po wydrążonych w połówkach gruszek komorach nasiennych.
Każdą gruszkę udekorować połówką orzecha. Polać miodowo-winnym sosem.

Reklama

Nasza rada

Gruszki, które zamierzamy wykorzystać do przyrządzenia tej przekąski nie powinny być zbyt twarde, by można było swobodnie wyjeąć z nich miąższ łyżeczką.

Reklama
Reklama
Reklama