Proste przepisy z awokado na Wielkanoc 2020
Awokado to jeden z najbardziej popularnych i zdrowych składników w kuchni. Sprawdziłyśmy jak wykorzystać je podczas nadchodzących świąt wielkanocnych 2020. Oto kilka prostych przepisów z awokado na Wielkanoc 2020. Łapcie!
- Redakcja
Przepisy z awokado na Wielkanoc 2020
Awokado to składnik, który dopiero całkiem niedawno został doceniony przez dietetyków. Po pierwsze zawiera ponad 20 witamin i minerałów, które doskonale wpływają na ogólną kondycję organizmu, a tłuszcze, których ma pod dostatkiem poprawiają wygląd skóry, po drugie ułatwia trawienie fruktozy, więc dba o odpowiedni poziom cukru, po trzecie świetnie smakuje i wygląda naprawdę ciekawie jako główny składnik wielu potraw.
My polecamy Wam kilka szybkich i prostych przepisów na Wielkanoc 2020 z tym zielonym owocem na nadchodzące wielkimi krokami wielkanocne śniadanie.
WIELKANOCNE JAJKA FASZEROWANE AWOKADO
Składniki:
- 12 jajek
- 1 duże awokado
- 1 posiekany, surowy seler
- 2 łyżeczki posiekanych pikli z ogórków
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- Sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki kuminu
- Szczypta soli morskiej
- Świeżo mielony pieprz
- Szczypta wędzonej papryki
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo w czasie 8-10 minut. Potem delikatnie usuń skorupki. Wszystkie jajka przekrój na połowę i usuń z nich żółtka. Będą potrzebne do nadzienia.
Nadzienie: W dużej misce zmieszaj awokado, 4 żółtka, musztardę Dijon, pokrojony seler, sól, pieprz, kumin, sok z cytryny i posiekane pikle. Widelcem rozgnieć awokado i pozostałe składniki, potem całość dobrze wymieszaj, aż do połączenia składników.
Sposób podania: Każdą z połówek jajka wypełnij nadzieniem (około ½ łyżeczki). Posyp na wierzchu odrobiną wędzonej papryki, posiekanym drobnym szczypiorkiem i skrop całość oliwą. Potem włóż na około godzinę do lodówki.
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM, AWOKADO I JAJKIEM
Składniki na 1 porcję:
- garść roszponki, świeżej
- 5 sztuk pomidorków koktajlowych
- pół awokado
- jajko
- 40 g wędzonego łososia
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki majonezu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajko gotujemy 6-8 minut, w zależności od wielkości, przelewamy zimną wodą i usuwamy skorupkę.
Roszponkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na talerzu. Obieramy awokado, i kroimy na kawałki. Układamy na roszponce razem z połówkami pomidorków, pokrojonym łososiem i ćwiartkami jajka.
W miseczce łączymy jogurt z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy do sałatki.
WEGAŃSKA PASTA "JAJECZNA" Z CIECIERZYCY I AWOKADO
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (170g)
- 1 porcja majonezu z awokado (ok. 8 łyżek)
- 3/4 łyżeczki czarnej soli "kala namak"
- 1/3 czarnego mielonego pieprzu
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- szczypiorek (do podania)
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy majonez z awokado, z tego przepisu. Następnie do pojemnika blendera, w którym miksował się majonez dodajemy resztę składników i miksujemy do pożądanej konsystencji, na super gładko lub pozostawiając małe grudki. Serwujemy od razu. Pasta delikatnie ciemnieje, dlatego najlepiej przygotować ją bezpośrednio przed podaniem. Przechowujemy szczelnie zamkniętą w lodówce do 3 dni.
Smacznego!
ILE ZDROWIA KRYJE WIELKANOCNE JAJKO?
DESER WIELKANOCNY: SERNIK W SŁOIKU