Proste danie meksykańskie
Przygotowanie: 25 min
Porcja: 300 kcal
- Naj
Opublikowano: 28.09.2008, 15:33
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
Reklama
- cebula
- 40 dag mieszanego mięsa mielonego
- czerwona papryka
- po puszce fasoli czerwonej, zielonej fasolki i kukurydzy
- olej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki
- 4 łyżki startego żółtego sera
- sól
- pieprz
Reklama
Cebulę obierz, posiekaj, zesmaż na oleju. Dodaj mięso, smaż 5 min, często mieszając. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, smaż jeszcze 5 min. Wrzuć osączone z zalewy fasolę, kukurydzę i zieloną fasolkę. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym, przypraw pikantnie solą, pieprzem i papryką (możesz też podlać odrobiną wody lub bulionu). Przykryj i duś ok. 10 min. Podawaj z zieleniną i pieczywem posypane tartym żółtym serem.
NASZA RADA: To danie doskonale sprawdza się jako sos do makaronu. Możesz także podawać je jako farsz do naleśników lub warzyw czy sos do placków ziemniaczanych.
Reklama
Reklama
Reklama