Prosta foccacia
Włoski smakołyk w twoim piekarniku!
- kobieta.pl
Opublikowano: 16.08.2013, 09:11
Reklama
Składniki:
Reklama
- pół szklanki ciepłej wody
- szklanka mąki pszennej
- 1/3 kostki drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kolorowy pieprz
- 10 zielonych oliwek
- rozmaryn (najlepiej świeży)
- oregano
Reklama
Drożdże rozpuścić wraz z cukrem w ciepłej wodzie, odstawić na 10 minut. Następnie wymieszać z mąką, oliwą, solą. Ugniatać ręką, dodać pokrojone drobno oliwki i trochę rozmarynu oraz oregano. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto przełożyć do prostokątnej formy (jeśli nie jest to forma silikonowa wysmaruj ją lekko oliwą). Poczekać kolejne pół godziny. Wierzch posypać rozmarynem, rozgniecionymi ziarenkami pieprzu i oregano, udekorować kawałkami oliwek. Piec około 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Reklama
Reklama
Reklama