Reklama

SKŁADNIKI:

Reklama
  • 2,5 szklanki mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • niepełna szklanka mleka
  • 1/3 kostki masła
  • 2 jajka
  • kilogram smalcu do smażenia
  • prażony sezam do posypania
Reklama

Mąkę wsyp do miski, zrób dołek. Wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, polej odrobiną letniego mleka i zamieszaj. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce. Po 15 min dodaj resztę cukru, masło, jajka, zagniataj, wlewając pozostałe mleko, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek. Przykryj i odstaw na 45 min. Zagnieć, podziel na 12 porcji. Z każdej uformuj 4–5 wałeczków, zwiń precle. Przykryj, odstaw na 20 min. Smalec rozgrzej w płaskim rondlu, porcjami smaż precle na złoto. Osącz na papierze, ciepłe posyp sezamem.

Reklama
Reklama
Reklama