Precle z sezamem
Przygotowanie: 120 min, kaloryczność 120 kcal, 60 sztuk
- Naj
Opublikowano: 17.02.2009, 10:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- 2,5 szklanki mąki
- 5 dag drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- niepełna szklanka mleka
- 1/3 kostki masła
- 2 jajka
- kilogram smalcu do smażenia
- prażony sezam do posypania
Reklama
Mąkę wsyp do miski, zrób dołek. Wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, polej odrobiną letniego mleka i zamieszaj. Przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce. Po 15 min dodaj resztę cukru, masło, jajka, zagniataj, wlewając pozostałe mleko, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek. Przykryj i odstaw na 45 min. Zagnieć, podziel na 12 porcji. Z każdej uformuj 4–5 wałeczków, zwiń precle. Przykryj, odstaw na 20 min. Smalec rozgrzej w płaskim rondlu, porcjami smaż precle na złoto. Osącz na papierze, ciepłe posyp sezamem.
Reklama
Reklama
Reklama