Prawdziwy hamburger
Zobacz jak przygotować prawdziwego amerykańskiego hamburgera!
- kobieta.pl
Składniki:
- mięso:
- ok 40 dag antrykotu wołowego
- łyżka musztardy
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
sos:
- 150 ml ketchupu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
pozostałe składniki:
- kilka liści sałaty
- kilka ogórków korniszonów
- 2 pszenne bułki do hamburgerów
- 1 cebula
- 1 pomidor
- sól, pieprz, majonez
- 1 łyżeczka cukru
Mięso mielimy wraz z cebulą, lub mieszamy z drobno posiekaną cebulą (jeśli mamy już mięso mielone) po czym doprawiamy je solą, pieprzem oraz musztardą i ugniatamy z odrobiną zimnej wody. Formujemy dwa krążki o średnicy około 1 cm większej od bułki i wysokości ok 2 cm. Mięso smażymy na mocno rozgrzanej patelni po ok 3 min z każdej strony.
Pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię i podsmażamy posypując uprzednio odrobiną cukru. Bułki podpiekamy w piekarniku, kroimy na pół i na dolną połowę nakładamy sałatę, usmażonego burgera, korniszony, sos z ketchupu wymieszanego z pieprzem i natką oraz świeże pomidory i cebulę. Całość posypujemy solą i pieprzem, przykrywamy jeszcze raz sałatą i górną połową bułki. Smacznego!