Reklama

- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 10 dag cukru
- 500 ml mleka
- 6 żółtek
- jajko
- cytryna
- 50 ml spirytusu lub rumu
- kawałek laski wanilii
- sól
- 10 dag masła
- 40 dag konfitur (np. z róży, wiśni)
- 1 i 1/2 kg smalcu
LUKIER:
- 25 dag cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
- sok z cytryny
DODATKOWO:
- smażona skórka pomarańczowa

Reklama

Z 20 dag mąki, drożdży, łyżki cukru i 150 ml mleka zrób zaczyn, odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Kiedy wyrośnie, dodaj żółtka utarte z jajkiem i pozostałym cukrem, resztę mąki i mleka, sok oraz skórkę otartą z cytryny, spirytus, startą wanilię i szczyptę soli. Wyrób drożdżowe ciasto, aż zacznie odstawać od dłoni i stanie się lśniące. Wtedy wlej roztopione i przestudzone masło, ponownie zagnieć, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na grubość ok. 2 cm i filiżanką wykrawaj krążki o średnicy 3–4 cm. Na połowie krążków ułóż po 1/2 łyżeczki konfitur, przykryj drugim krążkiem. Zlep brzegi i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy pączki urosną, smaż z obu stron w głębokim garnku, w gorącym smalcu. Wyjmuj na papierowe ręczniki, aby osączyć z tłuszczu.

Reklama

Lukier: rozetrzyj cukier puder z wodą i sokiem z cytryny. Lekko ostudzone pączki polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.

Reklama
Reklama
Reklama