Potrzebujecie inspiracji na obiad? Oto 3 sprawdzone przepisy na szybkie dania w wersji fit
Zdrowe odżywianie nie musi być nudne, a tym bardziej wymagające. Poznajcie przepis na rozgrzewającą zupę, domową pizzę i soczyste ciasto z konfiturą pomarańczową. A to wszystko w wersji fit!
W tym artykule:
- Inspiracja na szybki obiad: dania na jesień w wersji fit
- Przepis na jesień w wersji fit: Zupa z ciecierzycy
- Dania w wersji fit: Pizza orkiszowa
- Deser w wersji fit: Ciasto migdałowe z konfiturą pomarańczową
Inspiracja na szybki obiad: dania na jesień w wersji fit
Jesienny sezon to czas kulinarnego eksperymentowania z sezonowymi warzywami i owocami. Dania muszą być sycące i rozgrzewające. W sezonie przeziębień i zachorowań dobrze, żeby jednocześnie były pełne witamin i składników odżywczych. W naszych spiżarkach nie może zabraknąć dyni, soczewicy, aromatycznych pomarańczy czy intensywnych przypraw, takich jak goździki, imbir i cynamon.
Jesień to też okres, w którym zmieniamy naszą dietę z orzeźwiających i lekkich potraw, na bardziej sycące i tzw. „otulające” dania. Dodatkowo pogoda za oknem nie zachęca do aktywności fizycznej. W rezultacie jesień często kończy się dla nas obniżoną odpornością i dodatkowymi kilogramami. W momencie, w którym chcemy zadbać o nasze zdrowie i sylwetkę, warto wypróbować alternatywne, zdrowsze przepisy ulubionych potraw. Znalazłyśmy trzy przepisy na szybkie dania na obiad, które są pełne smaku. Wszystko jest w wersji fit, dlatego możecie je wykonywać bez wyrzutów sumienia!
Przepis na jesień w wersji fit: Zupa z ciecierzycy
6 porcji, 40 minut
Ciecierzyca jest świetnym źródłem białka. Podnosi odporność, wspomaga leczenie cukrzycy i obniża poziom cholesterolu. Dostarcza organizmowi wiele witamin i aminokwasów. Dodana do zupy sprawia, że staje się ona pełnowartościowym, sycącym posiłkiem. W rodzinie nie zawsze jest czas na gotowanie dwudaniowego obiadu. Wtedy stawiamy na zupy ze strączkami.
Składniki
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- mały kawałek imbiru (2 cm),
- oliwa z oliwek,
- 1 łyżka przyprawy garam masala,
- 2 marchewki,
- 400 g ugotowanej ciecierzycy,
- 200 g jarmużu lub młodej kapusty,
- 200 g zielonej fasolki (może być mrożona),
- 1 i 1/2 litra wywaru warzywnego lub wody,
- sól i pieprz,
- 100 ml mleka kokosowego.
Sposób przygotowania
1. Cebulę, czosnek oraz imbir posiekać i poddusić na oliwie z oliwek. Pod koniec dodać garam masalę i przesmażyć przez chwilę.
2. Dodać pokrojoną w krążki marchewkę oraz porwany na kawałki jarmuż. Zalać wywarem, mlekiem kokosowym, dodać fasolkę oraz ciecierzycę.
3. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotować, aż warzywa będą miękkie.
Jak przechowywać zupy?
Jak długo można trzymać zupę w lodówce, tak by ciągle była smaczna? Czy można mrozić zupy? Jak długo zupa może być przechowywana w słoiku? Przeczytaj koniecznie!Dania w wersji fit: Pizza orkiszowa
4 pizze, 20 minut + wyrastanie i pieczenie
Składniki
- 60 ml wody,
- 2 g świeżych drożdży,
- 700 g mąki orkiszowej typu 630,
- 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
- 1 i 1/2 łyżeczki soli,
- mąka kukurydziana,
- do obsypania blaszki,
Dodatki:
- sos pomidorowy,
- mozzarella,
- inne ulubione dodatki.
Sposób przygotowania
1. Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąki i sól. Wymieszać, aż składniki się połączą, i wyrabiać kilka minut na elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 4 godziny.
2. Po tym czasie podzielić ciasto na 4 części, po 350 g każda.
3. Uformować z nich kule i ułożyć w blaszce wysypanej mąką kukurydzianą.
4. Przykryć i wstawić do lodówki na 12 godzin.
5. Po tym czasie rozgrzać piekarnik do najwyższej możliwej temperatury. Jeśli mamy kamień do pizzy, to rozgrzać go w piekarniku.
6. Z ciasta formować okrągłe placki, smarować sosem, posypać serem i piec w piekarniku, aż boki się ładnie przypieką.
5 przepisów na rozgrzewające napary, idealne na jesienne wieczory
Mleko piernikowe, napar z rokitnika czy gorąca czekolada z chili? Poznaj 5 przepisów na rozgrzewające napary!Deser w wersji fit: Ciasto migdałowe z konfiturą pomarańczową
10 porcji, 30 minut + pieczenie
Składniki
- 6 jajek,
- 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego,
- 300 g mielonych migdałów,
- 2 łyżki jasnej mąki orkiszowej,
- 50 g płatków migdałowych,
- 200 g konfitury brzoskwiniowej,
- 4 łyżki naturalnego jogurtu.
Sposób przygotowania
1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec dodać żółtka i ubijać jeszcze przez chwilę.
2. Dołożyć mielone migdały, mąkę i delikatnie wymieszać.
3. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy około 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 25 minut.
4. Po upieczeniu ostudzić. Następnie przekroić na połowę. Dolną część posmarować konfiturą brzoskwiniową, przykryć drugą połówką ciasta. Wierzch posmarować jogurtem i posypać płatkami migdałowymi.
Więcej przepisów na obiadowe inspiracje w zdrowszej wersji znajdziecie w książce "Jak jeść zdrowo i nie zwariować" Piotra i Magdaleny Kucharskich.