Potrawka z okonia
Przygotowanie: 45 minut
Porcja: 440 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 15.03.2005, 15:57
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 60 dag filetów z okonia
- cebula
- łyżka kaparów
- 2 łyżki oleju
- 2 duże puszki pomidorów bez skóry
- 400 ml wywaru warzywnego
- listek laurowy
- szczypta cukru
- 25 dag ryżu
- sok z cytryny
- pęczek bazylii
- sól, pieprz
Reklama
Cebulę obrać, posiekać. Kapary osączyć z zalewy, połowę posiekać.
Olej rozgrzać w garnku. Włożyć cebulę, podsmażyć, dodać pomidory z puszki wraz z sokiem, wywar, listek laurowy i posiekane kapary. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotować na małym ogniu 10 minut.
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie, odcedzić. Filety umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny.
Rybę włożyć do sosu pomidorowego, gotować na najmniejszym ogniu 5-7 minut. Dodać ryż, podgrzać.
Bazylię opłukać, listki oderwać od gałązek, pokroić w paseczki. Potrawkę wyłożyć na talerze, posypać bazylią i pozostałymi kaparami.
Reklama
Reklama
Reklama