Reklama

● 4 piersi kurczaka
● przyprawa do drobiu
● olej
● 2 cebule
● 2 marchewki
● zielona i żółta papryka
● 10 dag cukrowego groszku
● 200 ml bulionu warzywnego z kostki
● łyżka sosu sojowego
● zioła prowansalskie
● pieprz
● 2 łyżki ziaren sezamu
● szczypior
Mięso umyj i osusz, potnij w kostkę, oprósz przyprawa do drobiu, podsmaż na oleju. Cebule obierz i pokrój na ćwiartki, marchewki obierz i potnij na plasterki, oczyszczone z pestek papryki – na kawałki. Warzywa wraz z groszkiem dodaj do kurczaka, podlej ciepłym bulionem, przykryj i duś na małym ogniu do miękkości. Przypraw sosem sojowym, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Na suchej patelni upraż ziarna sezamu. Potrawkę posyp sezamem i szczypiorkiem. NASZA RADA: Zamiast marchewek i papryki dodaj do potrawki 2 kiszone ogórki i 2 pomidory (pomidory pod koniec duszenia) – będzie pikantniejsza. Przypraw do smaku i wymieszaj ze śmietaną.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama