Reklama

● cebula
● olej
● 40 dag mieszanego mięsa mielonego
● strąk czerwonej papryki
● po puszce czerwonej fasoli, kukurydzy i fasolki szparagowej
● 2 łyżki koncentratu pomidorowego
● szczypta chili
● sól
● pieprz
● 4 łyżki startego żółtego sera
Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na oleju. Dodaj mięso, smaż, mieszając, 5 min. Paprykę oczyść, posiekaj, dodaj do mięsa, smaż kolejnych 5 min. Włóż osączone warzywa z puszek, koncentrat pomidorowy, przypraw do smaku, wymieszaj. Duś pod przykryciem ok. 10 min (jeśli potrawa będzie za gęsta, podlej odrobiną wody). Podawaj z pieczywem, posypane startym serem. Nasza rada: To danie może posłużyć jako farsz do naleśników czy warzyw, np. papryki, pomidorów. A także jako sos do makaronu lub ryżu. Potrawa będzie bardziej aromatyczna, jeśli przyprawisz ją kolendrą (najlepiej świeżą) i szczyptą kurkumy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama