Reklama

SKŁADNIKI NA 8 PORCJI

Reklama
  • 3 duże pory
  • 1 l bulionu warzywnego
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • 4 łyżki żelatyny Dr. Oetkera
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki różnokolorowego pieprzu ziarnistego
  • 250 ml śmietany (18%) lub jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz biały mielony
Reklama

- Pory dokładnie opłukać, oczyścić, odcinając połowę zielonej części. Pokroić na kawałki długości 4 cm. Bulion zagotować z winem, włożyć pory i gotować 5 minut. Pory mają pozostać jędrne! Pory wyjąć, osączyć, ostudzić.
- Żelatynę rozpuścić w gorącym bulionie z winem. Dolać sok wyciśnięty z cytryny. Podłużną formę o wymiarach 25x11 cm opłukać zimną wodą, na dno wlać trochę bulionu. Formę wstawić do lodówki.
- Gdy warstewka bulionu stężeje, w formie ułożyć pierwszą warstwę porów, po czym zalać je połową bulionu. Wstawić do lodówki i schładzać 30 minut.
- Na zastygniętej galarecie ułożyć kolejną warstwę porów, zalać pozostałym bulionem. Wstawić na 4 godziny do lodówki. Ziarna różnokolorowego pieprzu utłuc, wymieszać ze śmietaną lub jogurtem. Przyprawić do smaku solą i mielonym białym pieprzem.
- Galaretę wyjąć z formy, ułożyć na półmisku, pokroić na porcje, polać sosem.

Reklama
Reklama
Reklama