Reklama

SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
CIASTO:

Reklama
  • 10 dag masła
  • sól
  • szklanka mąki

MASA:

  • szklanka fasoli
  • 3 suszone grzyby
  • olej
  • 8 dag sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2 cebule
  • majeranek
Reklama

Ciasto: masło posiekać, wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli i wlać 3 łyżki wody, szybko zagnieść ciasto. Owinąć, wstawić na godzinę do lodówki.
Masa: fasolę i grzyby oddzielnie namoczyć, ugotować, zemleć. Cebule obrać, przepołowić, pokroić na plasterki, zeszklić na oleju.
Żółtka oddzielić od białek. Ser zetrzeć na tarce. Cebulę i grzyby dodać do masy fasolowej, wymieszać. Dodać żółtka, ser, szczyptę majeranku. Z białek ubić pianę, delikatnie wymieszać z pianą.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę, ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w temperaturze 200°C.
Na podpieczone ciasto nałożyć masę fasolową, wyrównać, piec 30 min w tej samej temperaturze.

Reklama
Reklama
Reklama