Ponidziak
Przygotowanie: 2 godz
Oczekiwanie: 3 godziny
Pieczenie: 45 minut
Porcja: 400 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI
CIASTO:
- 10 dag masła
- sól
- szklanka mąki
MASA:
- szklanka fasoli
- 3 suszone grzyby
- olej
- 8 dag sera żółtego
- 2 jajka
- 2 cebule
- majeranek
Ciasto: masło posiekać, wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli i wlać 3 łyżki wody, szybko zagnieść ciasto. Owinąć, wstawić na godzinę do lodówki.
Masa: fasolę i grzyby oddzielnie namoczyć, ugotować, zemleć. Cebule obrać, przepołowić, pokroić na plasterki, zeszklić na oleju.
Żółtka oddzielić od białek. Ser zetrzeć na tarce. Cebulę i grzyby dodać do masy fasolowej, wymieszać. Dodać żółtka, ser, szczyptę majeranku. Z białek ubić pianę, delikatnie wymieszać z pianą.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę, ponakłuwać widelcem. Piec 15 minut w temperaturze 200°C.
Na podpieczone ciasto nałożyć masę fasolową, wyrównać, piec 30 min w tej samej temperaturze.