Pomysły na zabawne przekąski na Halloween
Robisz imprezę na Halloween? Zobacz jak przygotować efektowne i szybkie upiorne przekąski!
- kobieta.pl
1 z 6
Parówki - mumie
Robimy klasyczne kruche ciasto według przepisu:
- 30 dag maki
- 20 dag margaryny
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany 18%
Ciasto szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na min 30 min. Następnie rozwałkowujemy i tniemy na cienkie paski (ok. 1,5-2 cm szerokości. ) Owijamy nimi parówki (obrane z folii) jak wstążką robiąc na końcu każdej miejsce na „oczy” i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Po upieczeniu nakłuwamy miejsce na oczy i umieszczamy tam np. ziarenka pieprzu.
2 z 6
Palce czarownicy
Składniki:
- kostka miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 szklanki obranych migdałów
- konfitura w kolorze czerwonym (truskawkowa, malinowa lub inna)
- zielony barwnik spożywczy
Wszystkie składniki oprócz migdałów i konfitury mieszamy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na min 30 minut. Po tym czasie z ciasta formujemy wałki z których robimy „palce”. Powinny być one cieńsze od naszych palców bo rosną w czasie pieczenia. Koniec każdego palca lekko zgniatamy, nakładamy odrobinę konfitury i wciskamy migdał. Pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 200 stopni.
3 z 6
Mini dynie
Malutkie "dynie" zrobione z mandarynek sa bardzo efektowne, a ich zrobienie jest banalnie proste. Na mandarynkach malujemy markerem "buźki", a następnie wrzucamy je razem do szklanej miski. Dynie takie można wykorzystać także do dekoracji talerzy.
4 z 6
Upiorne ciasteczka
Pieczemy ciasto brownie z tego przepisu. Z grubszego papieru wycinamy halloweenowe kształty: dynie, nietoperze, pająki. Kładziemy je na kawałkach pokrojonego ciasta i posypujemy cukrem pudrem. Delikatnie ściągamy szablony i mamy gotowe upiorne ciastka.
5 z 6
Mini dynie i bananowe duszki
Mini dynie robimy z mandarynek. Obieramy je delikatnie, aby cząstki się nie rozpadły, a od góry wkładamy w każdą kawałek selera naciowego. Duszki robimy krojąc na pół banana i robiąc im oczy i buźki za pomocą polewy czekoladowej. Czekamy, aż polewa zastygnie i ustawiamy je "pionowo".
6 z 6
Potworkowy deser
Przygotowujemy dowolny deser w postaci musu lub galaretki. Może być to deser z mango, tiramisu w pucharku lub krem karmelowy.
Na górę w każdej szklance wkładamy dwie pianki , na których uprzednio robimy „źrenice” za pomocą czekoladowej polewy. W prosty i szybki sposób zmieniamy zwykły deser w halloweenowego potworka.