Pomysły na naleśniki
Uwielbiają je dzieci, kochają dorośli. Są tacy, którzy jedliby je na śniadanie, obiad i kolację. Naleśniki występują we wszystkich kuchniach świata, choć w każdej są nieco inne. Cała tajemnica smaku tkwi w farszu i dodatkach.
- Naj
1. KLASYCZNE
Zmiksuj: 1,5 szklanki mąki, 3 jajka, szklankę mleka, 2 łyżki oleju, po szczypcie cukru i soli. Masę rozprowadź w szklance gazowanej wody mineralnej (do gęstości śmietany). Odstaw na 20 min. Usmaż naleśniki. Podawaj posypane cukrem pudrem.
2. RAZOWE
Zmiksuj: po 2 szklanki mąki razowej i kefiru, 2 jajka, szczyptę soli, usmaż naleśniki. 1/2 kg szpinaku uduś, przypraw, połącz ze szklanką startego sera. Placki układaj jak tort, smarując na przemian keczupem i szpinakiem, posyp serem. Piecz 20 min w 180°C.
3. PŁONĄCE Z LIKIEREM
Zmiksuj: 3 jajka, łyżkę płynnego masła, 25 dag mąki, 1/2 l mleka, łyżkę oliwy, cukier waniliowy, 3 łyżeczki likieru. Usmaż cienkie naleśniki; każdy posmaruj konfiturą pomarańczową i złóż w kopertę. Ułóż na patelni, polej brandy, podpal. Podawaj płonące. Na talerze wyłóż, kiedy zgaśnie płomień.
4. BEZGLUTENOWE
Zmiksuj: szklankę mąki bezglutenowej, 2 łyżki kleiku kukurydzianego, łyżkę mąki kukurydzianej, 2,5 szklanki wody, 3 łyżki oleju. Ciasto odstaw na 1–2 godz. Usmaż naleśniki bez tłuszczu, na patelni teflonowej. Posmaruj domowym przecierem jabłkowym. Zwijaj w rulony, oprósz cynamonem.
5. AMERYKAŃSKIE
Zmiksuj: 3 jajka, łyżkę rozpuszczonego masła, 25 dag mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczyptę soli, łyżeczkę cukru, 300 ml mleka. Odstaw na 20 min. Smaż na maśle małe placki z obu stron. Podawaj je z konfiturą, syropem klonowym lub miodem.
6. KAWOWE
Zmiksuj: 1,5 szklanki mąki, po 2 łyżki kawy rozpuszczalnej i kakao, szczyptę soli, 2 jajka, 2 łyżki płynnego masła, 2 szklanki mleka. Kiedy ciasto osiągnie konsystencję śmietany, usmaż naleśniki. Podawaj z bitą śmietaną i owocami. Smakują też z pikantnym farszem.
7. PIWNE
2 jajka zmiksuj z 1,5 szklanki jasnego ciepłego piwa. Cały czas miksując, dodaj 6 łyżek mąki, po łyżce oliwy i brandy oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek, posiekaną natkę do smaku. Odstaw na 15 min. Usmaż naleśniki. Podawaj je do mięs (zamiast ziemniaków) lub z farszem mięsnym i ostrym sosem.
8. FRANCUSKIE
Zmiksuj: 1/4 l mleka (lub pół na pół z wodą), szczyptę soli, łyżkę cukru, 3 jajka, 10 dag mąki, 1/4 kostki płynnego masła. Na maśle usmaż bardzo cienkie, chrupkie naleśniki. Podawaj z sosem czekoladowym, konfiturami, cukrem pudrem, smażonymi gruszkami itd.
9. SOJOWE Z BROKUŁAMI
Zmiksuj: 25 dag mąki, 1/2 l mleka sojowego, 3 żółtka. Połącz z pianą ubitą z białek. Usmaż naleśniki. Na oleju zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj zblanszowany brokuł, podsmaż, przypraw (sól, pieprz, kminek, bazylia, oregano do smaku). Faszeruj naleśniki, podsmaż na maśle.
10. DUKANA
Zmiksuj: 4 jajka, 1/2 szklanki chudego mleka, 3–4 łyżki chudego twarożku homogenizowanego, 4 łyżki mąki kukurydzianej i słodzik do smaku. Usmaż naleśniki bez tłuszczu na gorącej patelni teflonowej. Cienko posmaruj je chudym twarogiem, na każdym połóż po kawałku łososia, udekoruj koperkiem.