Reklama

Munja Browary Warszawskie to miejsce na warszawskiej Woli, wokół którego unosi się wspaniały zapach grillowanych owoców morza, wyśmienitych mięs oraz dźwięczna bałkańska muzyka. Nazwa restauracji nie jest przypadkowa. MUNJA (муња) oznacza po serbsko-chorwacku PIORUN, czyli nagły błysk światła i manifestację potęgi natury, z której czerpie. Sercem restauracji jest grill opalany prawdziwym drewnem i węglem, który sprawia, że owoce morza i mięsa zyskują niepowtarzalny smak. To też jedyna w Polsce restauracja serwująca kuchnię adriatycką - pełną bałkańskiego ognia, a jednocześnie śródziemnomorskiej lekkości. Jest prowadzona przez czarnogórską rodzinę i jej polskich przyjaciół. Na miejscu można spotkać Peko - gospodarza, który dba o to, aby każdy Gość wyszedł z pełnym brzuchem i szerokim uśmiechem na twarzy.

Reklama

Kuchnia adriatycka w Warszawie: Munja w Browarach Warszawskich

Restauracja od ponad roku rozpieszcza podniebienia swoich gości, którzy dopiero rozpoczynają swoją przygodę z kuchnią adriatycką oraz tych, którzy są stałymi bywalcami. Na miejscu można spróbować tradycyjnych dań z krajów leżących nad Morzem Adriatyckim, w obfitym, intensywnym, ale i nowoczesnym wydaniu, czyli takim, jakie kochają Polacy.

Menu to przede wszystkim ryby, kalmary, owoce morza, mięsa z rusztu i kruche warzywa z kajmakiem i ajvarem, czyli tradycyjnymi dodatkami, które są przygotowywane, według autorskiej receptury restauracji.

Naszym zdaniem na szczególną uwagę zasługują m.in. adriatycka zupa rybna - niesamowicie aromatyczna i głęboka, sałata szopska - klasyk wykonany z najwyższej jakości składników, świeże ryby, których wybór jest naprawdę imponujący, czy rakija, której smak na długo zapada w pamięć.

Munja to także miejsce doskonałe do celebracji wyjątkowych chwil - atmosfera sprzyja biesiadom, spotkaniom z przyjaciółmi, romantycznym kolacjom, czy biznesowym lunchom. Munja sukcesywnie podkreśla swój bałkański temperament, organizując cykliczne imprezy z muzyką na żywo.

Jeśli lubisz pyszne jedzenie, wędrującą rakiję i biesiadowanie w ulubionym towarzystwie, koniecznie odwiedź Munję w weekend 21-22 maja. Pierwszy dzień urodzin uświetni bałkańska muzyka na żywo, wędrująca rakija, tort i kieliszek prosecco oraz zabawa z wyjątkowymi nagrodami. 22 maja na najmłodszych będą czekały urodzinowe warsztaty oraz zabawy na świeżym powietrzu.

Wszystkie szczegóły znajdują się na facebookowym profilu restauracji Munja w Browarach Warszawskich.

Vidimo se!

Reklama

CZYTAJ TAKŻE:

Aromatyczne dania z jabłkami, grzybami i pieczonymi ziemniakami... Gdzie zjeść najlepsze? Daj się zabrać w kulinarną podróż!

Browary Warszawskie zapraszają na ostatnie jesienne zbiory w tym roku. Z tej okazji wybrane restauracje przygotowały specjalne dania z darami jesieni w roli głównej. Poniżej przedstawiamy kulinarny rozkład jazdy w sezonowym wydaniu!
kitchen
Getty Images
Reklama
Reklama
Reklama