Reklama

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

Reklama
  • 30 dag makaronu małe muszelki
  • 4 plastry szynki
  • 4 duże pomidory
  • strąk czerwonej papryki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
Reklama

Muszelki ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Pomidory umyć, ściąć wierzchy, łyżeczką wydrążyć miąższ.
Paprykę opłukać, rozkroić, oczyścić z pestek, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek opłukać, otrzepać z wody, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Ugotowany makaron oraz szynkę, paprykę, szczypiorek i czosnek przełożyć do salaterki, wymieszać. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać składniki, wymieszać.
Przygotowaną makaronową sałatką napełnić wydrążone pomidory, przykryć ściętymi wierzchami, natychmiast podawać.

Reklama
Reklama
Reklama