Pomidory faszerowane serem i kiełbasą
Łatwy przepis na smaczną przekąskę. Farsz z żółtego sera i kiełbasy i majonezu.
- Naj
8 dużych pomidorów
15 dag kiełbasy
1 łyżka oleju
1/2 puszki groszku
15 dag żółtego ostrego sera
2–3 łyżki majonezu
sól lpieprz
listki bazylii
[adsense]
Pomidory umyj, osusz i zetnij wierzchy na wysokości około 1 cm. Ostrą łyżeczką delikatnie, aby nie uszkodzić skórki, wydrąż miąższ. Pomidory połóż na talerzu, wydrążoną częścią do dołu, aby spłynął sok (to ważne, gdyż farsz nasączony sokiem z pomidora jest wodnisty i niesmaczny). Kiełbasę pokrój w półplasterki, podsmaż na łyżce oleju. Dodaj odsączony groszek i starty na tarce o dużych oczkach ser oraz posiekany miąższ pomidorów. Masę wymieszaj z majonezem, przypraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farszem napełnij wnętrza pomidorów, przykryj wieczkami, udekoruj bazylią.