Reklama

Składniki na 4 porcje
5 dag wędzonego boczku
cebula
ząbek czosnku
ziemniak
25 dag kiszonej kapusty
1/2 l bulionu mięsnego
łyżka czarnych oliwek
4 łyżki przecieru pomidorowego
szklanka wytrawnego białego wina
łyżeczka słodkiej papryki
4 łyżki śmietany kremówki
sól, pieprz
Boczek pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Kapustę odcisnąć, pokroić. Boczek wysmażyć na patelni, włożyć cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać kapustę, wymieszać, krótko przesmażyć. Wlać bulion, gotować 20 minut na małym ogniu. Dodać oliwki i przecier pomidorowy, wlać wino, przyprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Ziemniak obrać, umyć, zetrzeć na tarce, dodać do wrzącej zupy, gotować jeszcze 5 minut. Zupę przyprawić, rozlać do talerzy, udekorować kleksem śmietany.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama