Pomidorowo-kartoflana z zacierkami
Przygotowanie: 20 minutGotowanie: 25 minutPorcja: 230 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 4 porcje:
- 3 duże ziemniaki
- puszka pomidorów bez skórki (40 dag)
- marchewka
- por
- 1 l bulionu warzywnego
- cebula
- łyżka masła
Zacierki:
- 10 dag mąki
- jajko
- sól
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niedużą kostkę. Marchewkę i por oczyścić, pokroić w krążki. Cebulę obrać, posiekać. Masło stopić w rondlu, zeszklić cebulę i pora. Dodać marchewkę, podsmażyć. Wlać bulion i pomidory z zalewą, oprószyć solą, gotować 15 minut. Ostudzić, całość zmiksować (łyżkę warzyw wyjąć).
Zacierki: przesianą mąkę wymieszać z jajkiem i szczyptą soli, zagnieść twarde ciasto. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać niewielką ilością mąki, zostawić na chwilę, aby kluski podeschły. Zupę zagotować, wrzucić zacierki, gotować 10 minut na małym ogniu. Przyprawić do smaku, posypać odłożonymi warzywami.
NASZA RADA: Zacierki można zrobić trąc ciasto na tarce, siekając lub krojąc na kawałki nożem, a także "szczypać" małe kluski.
1 z 1
pomidorowkarrtof-ds