Pomidorowa ze świderkami
Królowa polskich zup? Oczywiście, że pomidorowa! Oto przepis na zupę pomidorową ze świderkami.
- Claudia
Opublikowano: 24.02.2015, 09:53
Reklama
Porcja: 318 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Na 4 porcje
Reklama
- 2 marchewki
- pietruszka
- cebula
- 1/2 selera
- por
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 100 g mrożonego groszku
- 100 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- łyżka oregano l200 g makaronu świderki
- 2 łyżki świeżej bazylii lub natki
- sól
- pieprz
Reklama
Warzywa obrać, pokroić na kawałki. Zalać 2 l wody i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień na średni, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Gotować przez chwilę. Dodać groszek i fasolkę oraz sól i pieprz do smaku. Gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy i oregano. W oddzielnym naczyniu ugotować makaron al dente. Odcedzić, połączyć z zupą. Zupę rozlać do miseczek, posypać bazylią lub natką. Zaraz podawać.
Reklama
Reklama
Reklama