Pomidorowa z parmezanem
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 10 minut
Porcja: 230 kcal
- Moje Gotowanie
Składniki na 4 porcje
● 3 kromki białego chleba
● 40 dag pomidorów
● po 2 małe czerwone i zielone papryki
● 1/2 ogórka
● 2 ząbki czosnku
● 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
● 2 szklanki soku pomidorowego
● kostka bulionu warzywnego
● 2 łyżki oliwy
● 2 łyżki masła
● łyżka soku z cytryny
● 2 łyżeczki cukru trzcinowego
● 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
● 2 łyżki oregano
● 5 dag parmezanu w kawałku
● sól
■ Z chleba odciąć skórkę. Jedną kromkę posolić i namoczyć w 4 łyżkach letniej wody.
■ Pomidory sparzyć, obrać, wyjąć pestki, miąższ posiekać. Papryki umyć, oczyścić, wyjąć pestki, wykroić białe części, miąższ drobno pokroić. Ogórek obrać, przekroić wzdłuż, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę.
■ Czosnek obrać i drobno posiekać. Zmiksować namoczony chleb, pomidory, czosnek, połowę czerwonej i zielonej papryki, ogórek, koncentrat pomidorowy, sok pomidorowy i rozkruszoną kostkę bulionową.
■ Dodać kawałki papryki, gotować 10 minut. Przyprawić oliwą, sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem cayenne.
■ Resztę chleba pokroić na małą kostkę, obsmażyć na maśle, oprószyć oregano. Zupę nalać do podgrzanych talerzy, posypać grzankami i startym parmezanem.