Pomidorowa sałatka z kurczakiem
Przygotowanie: 35 minut
Porcja: 320 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 20.06.2005, 09:52
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- po 3 pomidory żółte i czerwone
- 12 pomidorków koktajlowych
- główka sałaty lollo rosso
- 10 dag kurek
- ząbek czosnku
- 4 gałązki melisy
- 30 dag piersi kurczaka
- łyżka masła
- 8 łyżek oleju
- 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz, cukier
Reklama
Pomidory opłukać; czerwone i żółte pokroić, koktajlowe przepołowić. Sałatę umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Kurki oczyścić, opłukać, osuszyć. Czosnek obrać, posiekać. Listki melisy oderwać.
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, usmażyć filety, owinąć w folię aluminiową.
Kurki przesmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać masło, dusić 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem.
Ocet wymieszać ze szczyptą soli, pieprzu, cukru i resztą oleju. Mięso rozwinąć z folii, pokroić w plasterki. Włożyć do miski wraz z warzywami, czosnkiem, melisą i grzybami, polać sosem, delikatnie wymieszać.
Reklama
Reklama
Reklama