Pomidorowa na ostro
Przygotowanie: 15 minut
Gotowanie: 20-30 minut
Porcja: 150 kcal
Składniki na 4 porcje
- Moje Gotowanie
● 6 pomidorów
● jabłko
● świeża ostra papryczka
● łyżka masła
● 1 l bulionu drobiowego
● duże jajko
● 2–3 łyżki mąki
● szczypta cukru
● bazylia lub natka
● sól, pieprz
■ Pomidory umyć, pokroić na małe kawałki. Jabłko umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Papryczkę opłukać, dokładnie usunąć pestki.
■ W rondelku rozgrzać masło, włożyć pomidory, jabłko i papryczkę. Dusić pod przykryciem, aż zaczną się rozpadać. Przetrzeć przez sitko.
■ Bulion zagotować, dodać przygotowany przecier, przyprawić do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.
■ Jajko dokładnie wymieszać z mąką, aby powstało lejące się ciasto. Wlać je do zupy cienkim strumieniem, cały czas mieszając. Zagotować, posypać posiekaną bazylią lub natką.
1 z 1
Zupa_pomidorowa3_010