Pomidorowa grzanka
Przygotowanie: 25 minut
Porcja: 670 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 30.03.2005, 10:59
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 3 opakowania mozzarelli (375 g)
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 małe bagietki
- 20 dag sosu pesto
- łyżeczka oregano
- 2-3 gałązki bazylii
- łyżka czarnych oliwek bez pestek
- sól, pieprz
Reklama
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Wymieszać z oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Ser osączyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę.
Ząbki czosnku przekroić na pół. Bagietki pokroić ukośnie na grube kromki, ułożyć na blasze, podpiec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 st. C.
Grzanki natrzeć czosnkiem, posmarować cienko sosem pesto. Na wierzchu poukładać pokrojone pomidory i ser. Zapiekać jeszcze ok. 5 minut, aż ser zacznie topnieć.
Przed podaniem grzanki oprószyć pieprzem i oregano. Udekorować listkami bazylii i plasterkami oliwek.
Reklama
Reklama
Reklama