Pomarańczowe udka
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 2-3 godziny
Grillowanie: ok. 30 min
Porcja: 170 kcal
- Moje Gotowanie
SKŁADNIKI NA 8 PORCJI
- 8 udek kurczaka
- cebula
- 3 łyżki oliwy
- sok i skórka starta z 1 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżki miodu
- szklanka soku pomidorowego
- kilka kropli sosu tabasco
- łyżka oleju
- sól, pieprz
Cebulę obrać, drobno posiekać. Oliwę rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę. Dodać sok i skórkę startą z pomarańczy, sok z cytryny, sok pomidorowy i miód. Wymieszać i gotować na małym ogniu 15 minut. Przyprawić solą, pieprzem i sosem tabasco, ostudzić.
Udka opłukać, osuszyć papierem kuchennym, włożyć do miski. Zalać marynatą pomarańczowo-pomidorową, odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Rozgrzany ruszt posmarować olejem. Udka wyjąć z marynaty, położyć na ruszcie, grillować ok. 15 minut z każdej strony, często smarując marynatą. Do udek w sosie z cytrusową nutą będzie pasowała sałatka z kapusty pekińskiej, orzechów włoskich i cząstek pomarańczy z sosem winegret.
ZA PORCJĘ 1,30 zł