Pomarańczowa kaczka na ryżu jaśminowym wg Pawła Lorocha
"Jednym z moich ulubionych urządzeń kuchennych jest szybkowar. Szczelny, masywny garnek gotujący pod olbrzymim ciśnieniem sprawia, że potrawy z niego są esencjonalne, a wszelkie mięsa kruche i delikatne. Oprócz rosołu i gulaszu w moim szybkowarze lubię też widzieć pyszne kacze piersi. Jem je oczami."
- Claudia
PORCJA: 693 kcal
PRZYGOTOWANIE: 20 minut
NA 4 PORCJE:
- 6 kaczych piersi
- 5 soczystych pomarańczy
- kawałek świeżego imbiru
- 4 łyżki cukru
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki dżemu z gorzkich pomarańczy
- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki
- łyżka mąki ziemniaczanej
- sezam
- sól
- pieprz
- 200 g ryżu jaśminowego
Odważnie zerwij skórę z piersi i wytop z niej na patelni tłuszcz. Z trzech pomarańczy wyciśnij sok i wlej do szybkowaru. Obierz i posiekaj 1–2 cm korzenia imbiru, dorzuć do soku. Dodaj sos sojowy, dżem, cukier i paprykę, całość zagotuj. Mięso oprósz solą i pieprzem i obsmaż je na złoto w kilku łyżkach wytopionego wcześniej tłuszczu. Przełóż piersi do sosu, zamknij szybkowar i duś 20 minut. Pozostałe pomarańcze obierz grubo i wyfiletuj segmenty miąższu. Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu i wyłóż do szerokiego naczynia. Gotowe mięso pokrój na plasterki. Do sosu wlej mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w szklance wody, wymieszaj i zagotuj, aż zgęstnieje. Do sosu wrzuć plasterki mięsa i filety z pomarańczy, grzej przez minutę, po czym rozłóż na gorącym ryżu. Całość posyp sezamem uprażonym na suchej patelni.