Pomarańcze ze szpinakiem
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 17.03.2005, 17:11
Reklama
Składniki
Reklama
- 10 dag chudego boczku wędzonego
- 2 pomarańcze
- 1 puszka liści szpinaku
- sok z 1/2 cytryny
- duża szczyypta białego pieprzu
- 6 łyżek oliwy
- kawałek twardego sera (najlepiej parmezanu)
- listki bazylii do dekoracji
Reklama
10 dag chudego boczku wędzonego albo bekonu pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. 2 pomarańcze obrać wraz z białą skórką. Spomiędzy błonek wyciąć cząstki. Szpinak (z puszki) odcedzić, wymieszać z pomarańczami i boczkiem lub bekonem. Sok z 1/2 cytryny utrzeć z dużą szczyptą białego pieprzu. Wlać 6 łyżek oliwy, wymieszać. Sałatkę zalać sosem. Kawałek twardego sera (najlepiej parmezanu) zetrzeć na tarce o dużych okach, wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki. Przed podaniem sałatkę udekorować listkami bazylii.
Reklama
Reklama
Reklama