Półksiężyce z mortadeli
Przygotowanie: 20 minut
Smażenie: ok. 15 minut
Porcja: 420 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 21.03.2005, 15:08
Reklama
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
Reklama
- 8 plastrów mortadeli o średnicy
- 2 cm (ok. 10 dag)
- 1/2 kg mrożonego szpinaku
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 4 dag startego parmezanu lub żółtego sera
- jajko
- białko
- bułka tarta
- mąka
- olej
- sól, pieprz
Reklama
Szpinak rozmrozić, dokładnie odcisnąć. Czosnek obrać, posiekać. Masło stopić na patelni, wrzucić szpinak, przesmażyć. Dodać czosnek, przyprawić solą i pieprzem.
Na plastry mortadeli nałożyć szpinak, posypać serem. Plastry składać na pół, brzegi posmarować białkiem i mocno docisnąć.
Jajko roztrzepać. Pierożki obtoczyć w mące, jajku, a następnie w bułce tartej. Olej rozgrzać w głębokiej patelni, włożyć pierożki, smażyć na złoto. Wyjąć, osączyć z tłuszczu.
Reklama
Reklama
Reklama