Polenta klasyczna
Polenta jest bardzo wszechstronna – można ją jeść na słodko, z masłem, cukrem i cynamonem lub na wytrawnie jako dodatek do zup (także mlecznych), dań głównych oraz sałatek.
- Naj
Opublikowano: 05.02.2009, 10:00
Reklama
SKŁADNIKI:
Reklama
- litr wody
- 100 g miękkiego masła
- sól
- 350 g kaszki kukurydzianej
- 600 ml mleka
- 100 g startego parmezanu
- 100 g startego sera cheddar lub gruyere
- pieprz
Reklama
Wodę zagotuj z 2 łyżkami masła i szczyptą soli. Kaszkę wymieszaj dokładnie z zimnym mlekiem, dodawaj małymi porcjami do gotującej się wody, stale mieszając, do momentu aż masa nabierze jednolitej konsystencji i zacznie odstawać od ścianek garnka. Zdejmij z ognia, dodaj resztę masła oraz oba rodzaje sera. Szybko wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną polentę możesz podawać do dań mięsnych zamiast ziemniaków.
Reklama
Reklama
Reklama