Reklama

Składniki:

Reklama
  • suszone śliwki bez pestek (15 sztuk)
  • polędwiczki wieprzowe (250g)
  • odrobina wody
  • 3 łyżki masła
  • olej (dwie łyżki)
  • pół kubeczka gęstej śmietany
  • koperek
  • sól i pieprz
Reklama

Śliwki zalać wodą i gotowac na małym ogniu. Polędwiczki pokroić w plastry i smażyć na oleju i maśle z obu stron. Podczas smażenia oprószyć solą i pieprzem do smaku.Kiedy polędwiczki będą już zarumienione wlać do nich wodę i śliwki. Kiedy trochę płynu odparuje delikatnie dolać śmietanę i wymieszać (sos powinien zgęstnieć). Dodać posiekany koperek. Dusić pod przykryciem na delikatnym ogniu przez około 15 minut. Podawać z kaszą, pieczonymi ziemniakami, buraczkiem lub ogórkiem kiszonym. Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama