Reklama

Składniki na 4 porcje:

Reklama
  • 60 dag polędwiczek wieprzowych
  • 2 torebki ryżu
  • olej
  • ocet winny
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta imbiru i cynamonu
  • sól
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • mieszana sałata
Reklama

Mięso oczyść z błon, umyj i dokładnie osusz. 4 łyżki oleju, cztery łyżki octu winnego i miód wymieszaj z solą, pieprzem, cayenne, imbirem, cynamonem i kminkiem. Polędwiczki polej zalewą i odstaw pod przykryciem do lodówki na 1 godz. Następnie obsmaż ze wszystkich stron na gorącym oleju. Zmniejsz ogień i pod przykryciem smaż jeszcze mięso ok. 15 min (uważaj, aby się nie przypaliło; możesz dodać łyżkę masła – będzie smaczniejsze). Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Polędwiczki podawaj pokrojone na plastry, z ryżem i sałatą polaną np. sosem winegret lub śmietaną. Dobrze smakują także z brukselką.

Reklama
Reklama
Reklama