Polędwiczki z ryżem
Przygotowanie 40 min
Porcja: 210 kcal
- Naj
Opublikowano: 19.08.2008, 14:30
Reklama
Składniki na 4 porcje:
Reklama
- 60 dag polędwiczek wieprzowych
- 2 torebki ryżu
- olej
- ocet winny
- 4 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- szczypta imbiru i cynamonu
- sól
- 1/2 łyżeczki kminku
- mieszana sałata
Reklama
Mięso oczyść z błon, umyj i dokładnie osusz. 4 łyżki oleju, cztery łyżki octu winnego i miód wymieszaj z solą, pieprzem, cayenne, imbirem, cynamonem i kminkiem. Polędwiczki polej zalewą i odstaw pod przykryciem do lodówki na 1 godz. Następnie obsmaż ze wszystkich stron na gorącym oleju. Zmniejsz ogień i pod przykryciem smaż jeszcze mięso ok. 15 min (uważaj, aby się nie przypaliło; możesz dodać łyżkę masła – będzie smaczniejsze). Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Polędwiczki podawaj pokrojone na plastry, z ryżem i sałatą polaną np. sosem winegret lub śmietaną. Dobrze smakują także z brukselką.
Reklama
Reklama
Reklama