Polędwiczki z mandarynkami
Przygotowanie: 40 minut
Porcja: 600 kcal
- Moje Gotowanie
Opublikowano: 21.03.2005, 14:49
Reklama
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
Reklama
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 15 dag makaronu wstążki
- łyżka oleju
- łyżka masła
- kostka bulionu warzywnego
- 6 mandarynek
- sok z 1 cytryny
- ew. łyżeczka wiórków skórki z limetki
- łyżka orzeszków piniowych
- kieliszek białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
Reklama
Z 2 mandarynek wycisnąć sok, wymieszać z sokiem z cytryny. Pozostałe mandarynki obrać, podzielić na cząstki, obrać z błonek.
Polędwiczki umyć, osuszyć. Pokroić w plastry, naciąć nadając im kształt serca, oprószyć solą i pieprzem. Olej i masło rozgrzać na patelni, smażyć po 5-7 minut z każdej strony, zdjąć z patelni, trzymać w cieple.
Na patelnię wlać sok z cytrusów i wino, dodać mandarynki, dusić 5 min. Orzeszki uprażyć na suchej patelni.
Makaron ugotować w dużej ilości wody z kostką bulionową, odcedzić.
Medaliony i makaron ułożyć na talerzach, polać sosem z manadrynkami, posypać prażonymi orzeszkami i ew. wiórkami skórki z limetki.
Reklama
Reklama
Reklama