Reklama

SKŁADNIKI NA 2 PORCJE

Reklama
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 15 dag makaronu wstążki
  • łyżka oleju
  • łyżka masła
  • kostka bulionu warzywnego
  • 6 mandarynek
  • sok z 1 cytryny
  • ew. łyżeczka wiórków skórki z limetki
  • łyżka orzeszków piniowych
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
Reklama

Z 2 mandarynek wycisnąć sok, wymieszać z sokiem z cytryny. Pozostałe mandarynki obrać, podzielić na cząstki, obrać z błonek.
Polędwiczki umyć, osuszyć. Pokroić w plastry, naciąć nadając im kształt serca, oprószyć solą i pieprzem. Olej i masło rozgrzać na patelni, smażyć po 5-7 minut z każdej strony, zdjąć z patelni, trzymać w cieple.
Na patelnię wlać sok z cytrusów i wino, dodać mandarynki, dusić 5 min. Orzeszki uprażyć na suchej patelni.
Makaron ugotować w dużej ilości wody z kostką bulionową, odcedzić.
Medaliony i makaron ułożyć na talerzach, polać sosem z manadrynkami, posypać prażonymi orzeszkami i ew. wiórkami skórki z limetki.

Reklama
Reklama
Reklama