Polędwiczki z kurkami
Oryginalny przepis na polędwiczki z kurkami. Przygotowanie 45 minut, 350 kalorii, porcja na 4 osoby
- Naj
● 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 70 dag)
● sól
● pieprz
● 4 łyżki masła
● 2 łyżki oleju
● gałązki świeżego rozmarynu
● 1/2 kg kurek (moga byc mrożone)
● 100 ml kremówki
● borówki
Mięso opłucz, osusz, oprósz sola i pieprzem, obsmaż na 2 łyżkach masła wymieszanych z olejem ze wszystkich stron. Ostudź, ukośnie ponacinaj od góry. Wnętrze nacięć wypełnij świeżym rozmarynem. Ułóż mięso w żaroodpornym natłuszczonym naczyniu, na wierzchu rozsmaruj resztę masła. Piecz 40 min w temp. 180°C. Kurki umyj, oczyść, dokładnie osusz, wrzuć na gorący tłuszcz ze smażenia mięsa. Smaż, mieszając ok. 15 min. Dodaj śmietanę, duś, aż sos lekko odparuje. Przypraw do smaku. Polędwiczki podawaj z kurkami i borówkami, udekoruj rozmarynem.