Reklama

● 50 dag szpinaku
● 2 łyżki masła
● ząbek czosnku
● sól
● pieprz
● gałka muszkatołowa
● 3 duże polędwiczki
● 2–3 łyżki mąki
● olej
● 20 dag twardego żółtego sera
● 1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
● przyprawa warzywko
● bazylia
Szpinak oczyść z ogonków, opłucz i osusz, pokrój drobno. Na maśle zeszklij posiekany czosnek, wrzuć szpinak, smaż, mieszając, aż woda całkowicie odparuje. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową (jeśli masa jest za rzadka, wymieszaj z łyżką mąki). Polędwiczki umyj, potnij na grube plastry, rozbij dłonią. Oprósz każdy solą, pieprzem i mąką, podsmaż na oleju z obu stron na rumiano. Na każdy połóż po porcji szpinaku, przykryj plastrem sera. Koncentrat wymieszaj z 3–4 łyżkami wody, przypraw solą, pieprzem, przyprawą i bazylią; sos wylej na dno żaroodpornego naczynia. Ułóż na nim – jedną obok drugiej – polędwiczki z farszem. Zapiekaj 15 min w temp. 180°C. Podawaj z ziemniakami z wody i sałatą.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama